Как се прави сос Болонезе
5 (100%) 2 votes

Сосът болонезе е един от най-известните италиански сосове с неповторим аромат и вкус. Повечето от нас асоциират болонезе с рядък доматен сос за спагети. Истината е, че класическият сос  е един вид рагу и е с еднородна дори със суха на пръв поглед консистенция.

как се правят спагети болонезе


Print Recipe


Рецепта на паста със сос болонезе

kak se pravi sos boloneze

Време за подготовка 50 мин
Време за готвене 50 мин

Порции


Продукти

Време за подготовка 50 мин
Време за готвене 50 мин

Порции


Продукти

kak se pravi sos boloneze


Инструкции
  1. 1. Нарязваме на ситно лука, целината, а морковите настъргваме на ренде

  2. 2. В касерола сотираме със зехтин зеленчуците по ред. Първо добавяме лук, след една минута целината накрая след две минути добавяме настърганите моркови.

  3. 3. Готвим зеленчуците докато омекнат.

  4. 4. В дълбок тиган /уок/ запържваме смесената /телешка и свинска/ кайма. Погрешно е да добавяме каймата направо към зеленчуците. За да придобие сосът богат вкус месото трябва да се запържи до коричка. Каймата добре се разбърква с лопатка, така че да не останат прекалено големи бучки кайма.  
    Сос болонезе рецепта със снимки

  5. 5. В началото месото ще се тушира в собствен сос. Постепенно сосът ще се изпари и месото ще започне да се запържва. Не прекалявайте с пърженето, месото трябва да придобие златиста коричка на места, както е показано на снимката.
    В това време можем да сложим да се вари и пастата, която ще сервираме със соса.

  6. Към каймата добавяме сотираните зеленчуци и белените домати заедно със сока. Така готвим соса на бавен огън около 40 минути. Към края на готвенето добавяме чесън.
    СОС БОЛОНЗЕ СНИМКИ


Recipe Notes
ПРАВИЛО 1110

спагети правило 1110

Италианското правило за варене на паста се нарича на кратко  1110. Лесно е да се запомни и е важно да се съблюдава  – всеки 100 гр  паста се вари в 1 литър кипяща вода с 10 гр. сол. Времето на варене и други съставки се съблюдават според инструкциите на опаковката.  

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *