Топ 10 кучета пазачи

Съдържание

От стотици години кучета пазачи фигурират в живота на хората , като домашни любимци , пазачи , дори и като приятели на човека. В тази статия ще обърнем внимание на кучето пазач. Какви качества трябва да притежава то?
Хубаво е то да бъде предано на стопаните си , лоялно , силно , интелигентно и не на последно място , да има респектиращ вид. И след подбор  сред много породи кучета , ето нашата класация от охранители , било то на нашия дом , семейство , добитък или територия.

10. АКИТА

Акита е японска порода кучета пазачи . Сравнително голямо на височина, мъжките са  около 64- 70 см , а женските 58-64 см . Масата варира между 38 – 50 кг, имат набито телосложение с леко удължено тяло. Акита ину е предано , гордо , силно и умно куче , което го прави отличен пазач. Средната продължителност на живот е между 10 и 13 години.

КУЧЕ ПАЗАЧ
9.
  ПИРЕНЕЙСКО ПЛАНИНСКО КУЧЕ

Пиренейското планинско куче е характерно , като войствена и самоуверена личност. Едно от най – големите бели кучета , които се използват за пазачи , разпространени в  Европа. Ръст характерен за породата 65-81 см , масата варира между 41 – 60 кг. Произхождат от Франция.
pyrenean-mountain-dog

8. БУРБУЛ
Породата бурбул се е появила през 17 век в Южна Африка, където холандски колонизатори пренесли , големи и силни кучета роднини на мастифите. Така чрез естествен подбор се е оформила породата. Кучето има силно развити защитнически инстинкти.
Височина: мъжки – от 64 до 70 см., женски – от 59 до 65 см;
Тегло: от 70 до 90 кг;
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура, с дълбок гръден кош;
boerboel

7. РОТВАЙЛЕР

Произходът му датира от времето на Римската империя. Има набита фигура, която излъчва сила , кучето е ловко и издръжливо. Поведението му е самоуверено и смело , има здрава захапка и силен боен дух.
Височина: мъжки – от 61 до 68 см., женски – от 56 до 63 см;
Тегло: мъжки – 50 кг , женски 42 кг.

РОТВАЙЛЕР
6. ДОБЕРМАН (ДОБЕРМАН ПИНЧЕР)

Произходът на породата е от Германия в края на 19 век. Първото име на породата е Тюрингски пинчер , но след смъртта на своя създател Фридрих Луис Доберман през 1894 година е прекръстен на доберман пинчер. След 1949 година се казва само Доберман.
Тази порода кучета е единствена , чиято целенасоченост е да бъде телохранител на своя стопанин. Интелигентна порода , лесно се обучава.  Доберманът създава силна връзка със семейството и особено с човека, който е “ избрания“ и остава единствен за него за цял живот.
Височина: мъжки – от 68 до 72 см., женски – от 63 до 68 см;
Тегло: мъжки – 34-41 кг , женски 27-36 кг.
ДОБЕРМАН

5. НЕМСКА ОВЧАРКА

Немската овчарка произхожда от Германия. Дълго-косместа порода , изключително интелигентна и се обучава лесно. Силно , ловко , много вярно на стопаните си. Добре сложено здраво и съразмерно тяло.
Височина: мъжки – от 60 до 65 см., женски – от 53 до 60 см;
Тегло: мъжки – 30-40 кг , женски 22-32 кг.
nemska-ovcharka

4. БУЛМАСТИФ

Булмастифът произхожда от Великобритания. Породата е с характерните качества сила , издръжливост и бързина. Красив и мощен е видът на булмастифа , но за съжаление трудно се дресира , проявява инат , и е ревнив спрямо семейството му.
Височина: мъжки – от 63,5 до 68,5 см., женски – от 61 до 66 см;
Тегло: мъжки – 50-59 кг , женски 41-50 кг.

БУЛМАСТИФ
3. ТИБЕТСКИ МАСТИФ

Породата датира от преди 3000 години. Позната е също като Тибетски дог. По характер е спокоен , сдържан и лесно се дресира. Ако е предизвикан е способен да отвърне с голяма агресия. Отличителна черта за тибетския мастиф е голямата му чистоплътност.
Височина: мъжки – от 66 см  , женски – от 61 см
Тегло: мъжки – 46-70 кг , женски 32- 58 кг.

КУЧЕТА ПАЗАЧИ
2. АМЕРИКАНСКИ ПИТБУЛ ТЕРИЕР

Първоначално породата произхожда от Америка и е създадена с идеята кучетата да бъдат бойни. Но след забраната на кучешките боеве , породата намира приложение , като добър пазач , домашен любимец и за улов на полудиви говеда и свине. Питбулите имат добре развити лицеви мускули,широк череп и много силна захапка. Не са изключително интелигенти , но  за размерите си са доста силни.
Височина 43-53 см
Тегло: 13-27 кг

ПИТБУЛ
1 . КАВКАЗКА ОВЧАРКА
Първо място в класацията заема така наречената кавказка овчарка.  Освен внушителния си вид тази порода е интелигентна  , издържа на сурови метеорологични условия , смела е , и има възможност за професионална дресировка. Произходът им се свързва с региона на Южна Русия – и по точно Кавказките планини.
Кавказката овчарка е порода със следните основни предназначения : охранително , караулно и овчарско куче.
Външен вид : масивна и здрава структура на тялото , дебела кожа и дълъг косъм ;
Височина: обикновено достигат ръст при холката повече от 70 см ;
Тегло: мъжки варират  между  55-105 кг , женски 45- 75 кг.
caucasianshepherddogvastelirussiapurebreddog2yearsold3