Представяме ви няколко вида полезни храни , които можете да включите в режима си на хранене , и да разберете с какво те са благоприятни за човешкия организъм.
1 ЯЙЦА
В яйцето се съдържат всички вещества , които са необходими за изграждането на един нов организъм.
Те съдържат белтъчини и лутеин, Изследвания показват ,че консумирането на яйца намалява образуването на тромби в кръвоновните съдове. А от там се намалява виска от инфаркт и инсулт.
2 МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ
Млякото съдържа ценни белтъчини и мазнини, които се усвояват лесно от човешкия организъм. Също така има лактоза , която е така наречената „полезна захар“ . В състава на млякото има и калций , който е необходим за функционирането на нервната система и правилната работа на мускулите.
3 КАФЯВ ОРИЗ
Кафевият ориз ни помага да си набавим въглехидрати , които са важни за поддържането на енергийното ниво. В състава си има много фибри ,които спомагат за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечно съдови заболявания, рака на правото черво , диабета, затлъстяването и камъни в жлъчката.
4 СПАНАК
Спанакът е източник на желязо , витамини C , A , К и антиоксиданти. Богат е на лутеин и предпазва от остеопороза , артрит и рак на правото черво.
5. ЧЕСЪН
Познат от години назад , като лечител на много болести. Той е унищожител на бактерии и вируси. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Незаменим е при лечението на простудни заболявания. Редовната употреба на чесън намалява риска от рак на стомаха и червата , също така подобрява храносмилането. Има противовъзпалително действие , намалява болката и отоците при артрит.
6.БАНАН
Бананите съдържат калий , който е необходим за работата на мускулите и за намаляване на кръвното налягане. Те са източник на влакна , които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Неутрализират киселините , затова се използват за лечението им.
7. ПИЛЕШКО МЕСО
От всички меса, пилешкото е най-полезно за здравето, поради ниското съдържание на мазнини. То е богато на белтъчини, които предотвратяват понижаването на костната плътност, на селен, който е доказан антиоксидант, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.
8. БОРОВИНКИ
Боровинките съдържат малко калории , но за сметка на това много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти , които предпазват от глаукома , разширени вени , хемороиди , язва на стомаха , сърдечно-съдови заболявания и рак.
9. ЯБЪЛКИ
Богати са на витамини. Смята се , че веществата съдържащи се в ябъките спират развитието на раковите клетки , притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха.
10. МОРКОВИ
Морковите съдържат бета-каротин , който влияе благоприятно на зрението и кожата.
11. СОЯ
Соята спомага за укрепване на нервната система и способността за мислене. Съдържа много лецитин и витамини от групата В.
12. ЦВЕКЛО
Цвеклото е основен източник на веществото бетаин. Който спомага за усвояване на белтъците в организма , и за подобряване на работата на черния дроб.
13. ОРЕХИ
Орехите са високо калорични , но изключително полезни ядки. Те са богати на омега -3 мастни киселини, витамини ( А , C ,E ,P и от групата В) , минерали ( магнезий , йод , калций ,манган , фосфор , цинк и желязо) , висококачествени белтъчини , елагова киселина и фибри. Незаменим помощник в борбата за сърдечно-съдовите заболявания, укрепват костите , повишават сексуалната активност при мъжете . Предпазват от анемия.
14. БРОКОЛИ
Броколито има голямо съдържание на протеин , витамини и влакна.
Богатo е на витамините: С, В5, В9 и про-витамин А , и на минералите: желязо, фосфор, магнезий и калий.
15. ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Овесените ядки са най – добрата закуска за човека. Те са изключително достъпни и са с доказан ефект за намаляване на холестерола и подобряване на метаболизма. Съдържат калий , калций , магнезий и фосфор.