Декупаж върху пластика

Необходими материали и инструменти:

– полимерна глина Фимо

– лепило ПВА

– рисунка за декупаж

– лак

– четка

– найлонова торбичка

– форма за изрязване – овална

– плот за работа с глината ( в случая керамична плочка)

Следва да се отбележи, че правенето на декупаж върху предмет с овална форма е много по-трудно, отколкото върху равна повърхност. Съвет към начинаещи в тази област е да направят няколко тренировъчни опита на декупаж върху равна повърхност и след това да преминат към различните форми.

Начин на работа:

1.Разточваме равен пласт пластика върху керамична плочка,  покриваме с найлон и изрязваме с формичка.

Изпичаме глината заедно с плочката, на която сме работили. Това се прави за да не се деформира бъдещия медальон.

2. Докато основата се изпича, подготвяме рисунката. Ако работим с хартия или салфетки за декупаж, то не се изисква никаква предварителна подготовка. При салфетките се отделят двата бели слоя.

С разпечатани рисунки или такива от списания се работи по-трудно. Тук трябва да се отделят два слоя от хартията. За да се отдели цялата рисунка и за да не се повреди при разделяне на слоевете хартия не изрязваме рисунката по самия контур, а оставяме допълнително пространство. По-долу на снимката е показано, колко приблизително.

Има два начина за отделяне на рисунка: сух и влажен.

Сух начин –  С пръсти третираме края на рисунката, докато горния слой не се отдели. Внимателно издърпваме и отделения край и започваме да разделяме слоевете.

Съвет: Опитайте да направите няколко опита за разделяне на слоеве на обикновена хартия, преди да пристъпите към рисунката.

Влажен начин: както и при сухия третираме с пръсти края на рисунката за да се разслои, след което за секунда се потапя във вода и отново продължаваме с отделянето на слоевете. Всичко това трябва да се прави много бързо, в противен случай хартията ще се разкъса.

След отделяне на слоя, рисунката се изрязва по самия контур.

3. След като основата е изпечена започваме работа по нея. От разточен пласт черна пластика изрязваме овал, добавяме метален носач ( чрез него медальонът се окачва) и отгоре  слагаме изпечената основа. Внимателно с помощта на нож съединяваме черната и бялата основи. Помежду си може да се намажат с гел за да прилепнат по-добре.

Изпичаме.

4.След изпичане подготвяме основата за лепене на рисунката. Шлифоваме, полираме и старателно избърсваме с тампон напоен със спирт.  Не пропускайте тези три важни стъпки!

5. Нанасяме рисунката , където ни очакват малко спънки в процеса.

Старателно намазваме основата с голямо количество ПВА.

Спънка №1: ако количеството лепило не е достатъчно, то в последствие картинката ще се отлепя малко по малко при докосване.

При класическия декупаж се  препоръчва лепилото ПВА да се разрежда с вода, но в този случай е желателно  да се използва неразредено ПВА лепило – в противен случай рисунката няма да се залепи към основата.

Слагаме картинката върху основата, потапяме четката в лепилото и ВНИМАНИЕ! – от центъра към края започваме да изглаждаме рисунката. Лепилото на този етап трябва да е много – картинката трябва да „плува“ буквално в него, за да се изгладят всички гънки на хартията.

Спънка №2:  Ако лепилото не е достатъчно получените гънки  на рисунката няма да се изгладят. Изглаждането става само с помощта на четка!

Спънка №3: Понякога при разглаждане на рисунката тя не се поврежда, но стига да я докоснем с пръсти моментално се измества.

В случая е използвана състарена а с пръсти, като се оставят малки бели пукнатини за ефект.

Ако не правите състаряване НЕ пипайте с пръсти рисунката.

Изглаждането трябва да става много бързо. След като рисунката е изгладена и наместена, излишното лепило се премахва с помощта на четка и се оставя да изсъхне.

След като лепилото напълно изсъхне, оглеждаме дали рисунката не се е отлепила някъде. Особено внимание трябва да се отдели на средата и краищата. Ако има отлепени краища, те отново се намазват с лепило и се оставят до изсъхване .

6. Рисунката и страните се покриват с лак. Нанася се 3-4 слоя.

Първият слой трябва да е много тънък, за да не се намокри рисунката.

Спънка №4: Ако се нанесе прекалено много лак в началото, то рисунката ще се набръчка.

Слоевете лак не се слагат един след друг, а постепенно след пълно изсъхване на предходния. Приблизително се покрива по един слой на ден.

7. Следва да предадем вид на медальона. За целта правим рамка от черна пластика, която залепяме по страните. С обратната страна на ножа заглаждаме краищата на рамката.

На този етап се стараем, колкото си може повече да изравним краищата.

8. Оставяме медальона в предварително загрята фурна на 110 градуса за 5-8 минути.

9. След като медальонът е изстинал пристъпваме към финалното шлифоване. Леко навлажняваме възможно най-ситната шкурка у МНОГО внимателно без да намокряме рисунката, шлифоваме краищата. Това е най-сложният етап.

Спънка№5: Ако намокрите рисунката, не е гаранция че лакът ще го предпази.

10. Покриваме изделието с няколко слоя лак, по един на ден.

Медальонът е готов!

По същата аналогия може да се изработят и други видове бижута.

Допълнения: декупаж може да се прави върху различни форми от пластика.

Автор: Dolce_Vendetta