Полезни съвети при избор на диня

On август 7, 2012
Полезни съвети при избор на диня
4 (80%) 3 votes

Няколко полезни съвета при избор на хубава узряла диня:

1. Желателно е да не се купуват дини по-рано от август месец.

2. Узрялата диня бие на кухо при почукване.

3. Узрялата диня се напуква дори при не много голям натиск.

4.Никога не купувайте напукана диня.

5. Най-добре избирайте дини със среден размер.

6. Голямо бяло петно отстрани на динята е признак за незрялост. Избирайте дини с не много голямо петно.

7. Узрялата диня лесно се надрасква с нокът.

8. Не купувайте дини, които се продават по магистралите. Откъснатата диня “диша” и събира токсини от въздуха.

9. Изсъхналата дръжка не е показател за зрялост.

10. При разрязване на динята влакната й трябва да са бели. Жълтите влакна са признак за наличие на голямо количество нитрати.

KAK DA IZBEREM DINQ

11. ПРОБА ЗА КАЧЕСТВО  !!! След като отрежете парче от динята, отрежете част от средата и я сложете в чаша със студена вода. Ако водата порозовее динята е боядисана в буквалния смисъл  – добавени са оцветители. Тези дини са опасни за консумация.

12. Нитратите в динята се разпределят неравномерно, най-голямо количество нитрати се намира около кората и дръжката. За деца е препоръчително да се консумира средата на динята, която е и най-вкусна.

13. При консумация на дини с кисела миризма може сериозно да се натровите.

14. В днешно време не е препоръчително да се вари сладко от динени кори, понеже количеството на нитрати е сравнително голямо.

15. Узрялата диня е не само червена, но и сладка. Има случаи, когато търговците инжектират оцветители за да придобие динята червен цвят, но вкусът й не се променя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *