Няколко полезни съвета при избор на хубава узряла диня:
1. Желателно е да не се купуват дини по-рано от август месец.
2. Узрялата диня бие на кухо при почукване.
3. Узрялата диня се напуква дори при не много голям натиск.
4.Никога не купувайте напукана диня.
5. Най-добре избирайте дини със среден размер.
6. Голямо бяло петно отстрани на динята е признак за незрялост. Избирайте дини с не много голямо петно.
7. Узрялата диня лесно се надрасква с нокът.
8. Не купувайте дини, които се продават по магистралите. Откъснатата диня „диша“ и събира токсини от въздуха.
9. Изсъхналата дръжка не е показател за зрялост.
10. При разрязване на динята влакната й трябва да са бели. Жълтите влакна са признак за наличие на голямо количество нитрати.
11. ПРОБА ЗА КАЧЕСТВО !!! След като отрежете парче от динята, отрежете част от средата и я сложете в чаша със студена вода. Ако водата порозовее динята е боядисана в буквалния смисъл – добавени са оцветители. Тези дини са опасни за консумация.
12. Нитратите в динята се разпределят неравномерно, най-голямо количество нитрати се намира около кората и дръжката. За деца е препоръчително да се консумира средата на динята, която е и най-вкусна.
13. При консумация на дини с кисела миризма може сериозно да се натровите.
14. В днешно време не е препоръчително да се вари сладко от динени кори, понеже количеството на нитрати е сравнително голямо.
15. Узрялата диня е не само червена, но и сладка. Има случаи, когато търговците инжектират оцветители за да придобие динята червен цвят, но вкусът й не се променя.