Как лесно да свалим стари тапети

Купили сте си апартамент или искате да направите ремонт и ви се налага да свалите старите тапети от стените. Може да извикате специалист, но с тази не толкова трудна задача би могъл да се справи всеки, стига да спазваме няколко прости правила.

Подготовка за работа

как да свалим старите тапети

При отлепяне на старите тапети се получава много боклук и кални пръски от натрупалия се прах. За да не повредим нищо, трябва да преместим всички мебели в друга стая или поне в средата на стаята и ги покрийте с брезент, найлон или вестници. Облечете работни дрехи или ако нямате такива , някои по-стари, които бихте могли да изхвърлите след ремонта.  Особено внимание трябва да се обърне на контакти, които трябва да бъдат закрити с хартиено тиксо. За вашата безопасност, изключете захранването в стаята, където ще правите ремонтни дейности и се убедете че в контактите няма ток.

Използвайте разтвор за отстраняване на старите тапети

как се свалят старите тапети

За не толкова големи стени може да използвате разтвор за сваляне на тапети, който може да закупите във всеки строителен магазин. Разредете готовия разтвор според указанията на опаковката и внимателно го нанесете върху старите тапети с широка четка. Оставете за няколко минути, след което с помощта на широка шпатула свалете старите тапети. След като отстраните тапетите, почистете стените с вода и по-твърда четка. Шпакловайте стените, където има пукнатини или отвори между панелите от гипсокартон. След изсъхване шпакловката се шлайфа с шкурка.

  Сваляне на тънки тапети

как се свалят тапети

Направете няколко разреза в тапетите или използвайте валяк за перфориране. С помощта на гъба или четка нанесете от разтвора за сваляне на тапети, топла вода и изчакайте няколко минути. Отстранете тапетите с шпатула, а малките остатъци премахнете с шкурка.

Сваляне на плътни тапети

свалне на тапети как

С валяк за перфориране направете не много големи отвори в тапетите. Обработете повърхността с пара, като използвате машинка с пара за сваляне на тапети или парочистачка Стийм Моп, ако имате такава. През отворите парата ще проникне  под тапетите, което ще улесни тяхното сваляне. Този начин е изключително подходящ, за боядисани тапети.

Винилови тапети
Виниловите тапети са направени в два слоя, които се свалят по отделно. Горният слой може да се свали и без помощта на разтвор за сваляне на тапети. Вторият слой може да послужи, като основа върху която да налепим новите тапети. В случай че искате да остраните нацяло и двата слоя, използвайте валяк за перфориране или телена четка, след което обработете стената с пара.

Облицовъчна хартия
Облицовъчната хартия се сваля изключително лесно от стените.

как се свалят тапети

Сваляне на текстилни тапети

Текстилните тапети се залепят с лепило на водна основа. Направете няколко разреза или отвора с валяк за перфориране. С гъба намокрете стените с гореща вода.
Текстилните тапети често се боядисват с латекс, което затруднява отлепянето им с помощта на пара или накисване с вода. Единственият вариант е почистване с шкурка и след това отстраняване на самите текстилни тапети.

Боядисани тапети

как да свалим страите тапети

Ако стените ви са боядисани с акрилна боя, то може да ги почистите със сапунена вода и обезмаслител. На места където боята се е напукала може да обработите с шкурка. Препоръчително е преди да залепите новите тапети да грундирате стените.

Отлепяне на тапети с пара

Сваляне на тапети с пара

За по-големи площи е най-добре да се използва уред с пара за махане на тапети. Налейте в уреда вода и изчакайте да загрее до достигане на необходимата температура. Започнете да обработвате стената от горния ъгъл, като задържате уреда на едно място за няколко секунди. Тапетите лесно се напояват с вода и отлепянето им става изключително лесно с помощта на широка шпатула. Работете бавно и внимателно, за да не повредите повърхността на стените. Отлепяйте тапетите, като започвате от горе на долу. Накрая отстранете всички остатъци с шкурка.

Последно обработване на стените

ремонт смяна на тапети

След отлепяне на тапетите, прегледайте всички стени за остатъци от тапети или лепило. Намокрете непочистените участъци с топла вода и почистете с шпатула или абразивна гъба. Шпакловайте пукнатините или дупките и шлифовайте с шкурка след като изсъхне шпакловката.