Как се отглежда морско конче

Морско конче. То е едно сред необичайните представители на водния свят с много интересна форма и начин на предвижване. Те могат да се отглеждат и в аквариум, както повечето аквариумни рибки.

Как се отглежда морско конче

Подходящ аквариум

Морските кончета имат фигура, която напомня много на шахматния кон. Те плуват вертикално, защото гръбният им плавник ги държи изправени и за тяхното отглеждане е необходим аквариум с височина не по-малка от 50 см. Препоръчително е да се отглеждат в аквариум с формата на квадратни или правоъгълни аквариуми с обем не по-малко от 100 литра. 

Оборудване на аквариум

Аквариумът задължително трябва да бъде соленоводен, т.е.  с морска вода или добита по изкуствен път такава, която може да потърсите в зоо магазините. Водата, в която ще ги отглеждате трябва да има определени стойности на твърдост и соленост. За определяне на тези стойности може да използвате хидрометър, като стойностите за твърдост трябва да са между 1.020 и 1.025, а на солеността някъде по средата на предните стойности. В аквариума е задължително да бъде поставен филтър и компресор за въздух. Ярка светлина не е необходима. Температурата на водата трябва да бъде в рамките на 23-24 градуса. Водата на аквариума се сменя задължително 20 процента един път на 2 седмици. Аквариумът на морските кончета трябва да има добре прилепнал капак с флуоресцентно осветление. В аквариума е добре да присъстват камъни, корали или водорасли за които морските кончета да се захващат с опашка.

Хранене

Морските кончета са много капризни в храненето Планктонът е основната им храна, менюто си разнообразяват с дребни животинки и дори рибки. Нямат зъби и всмукват плячката си. Могат да я забележат, без да помръдват, понеже имат способността да въртят очите си независимо едно от друго.  Храната им може да се състои от по-големи скариди, червеи или живи малки гупи или молинезии. За да избегнат ежедневното ходене до зоо магазините за храна, много акваристи сами отглеждат живата храна за морските кончета. Трябва да имате в предвид, че няколко хранения на ден са по-добър вариант отколкото много храна наведнъж. Те се хранят продължително през повечето дневни часове и имат нужда постоянно да има някаква храна около тях за да заякнат.

При отглеждането им в аквариум, основната трудност идва с набавянето на жива храна, защото дивите морски кончета обикновено не се изкушават от замразените храни.  Рибите доста по-лесно свикват да се хранят със замразени Mysis shrimp, но най-трудно е да накараме морските кончета да ги опитат. Веднъж научат ли се – ще ги имаме в аквариума за дълго.

Размножаване

Морските кончета са моногамни и водят полов живот само с един единствен партньор през целия си живот.Когато настъпи размножителния период — от май до август, морските кончета се събират по двойки. Мъжките и женските изпълняват хармоничен брачен танц, с дълбоки поклони, последвани от бавен валсов кръг. Женската на морското конче снася яйцата в джоб, който се намира върху тялото на мъжкия. Когато се излюпят, мъжкото морско конче ги ражда от джоба. Новородените морски кончета са копия на възрастните, но са много тромави. Главата и гръбната перка са много по-развити от останалата част на тялото. Веднага щом напуснат люпилното джобче, малките заживяват самостоятелно.

Съжителство с други представители

Морските кончета сами по себе си не са агресивни, но другите риби в аквариума  могат да ги атакуват. Съжителстват добре с по-бавно движещите се рибки, като морски кучета, сомчета и т.н.