Картини с маслени бои

Картините с маслени бои са един от най-популярните и известни начини за създаване на произведения на изкуството. Маслото е медиум, който се използва от десетилетия и създава богата и наситена палитра от цветове, която може да се използва за да се създадат изображения с различна тематика и настроение.

Картините с маслени бои могат да бъдат наистина впечатляващи, с богати и ярки цветове и красива текстура. Например, „Звездна нощ“ от Винсент ван Гог е една от най-известните картини с маслени бои, известна с ярките си звезди, образуващи вихър и наситените си сини и жълти тонове.

Звездна нощ - Винсет ван Гог
Звездна нощ – Винсет ван Гог

Друга известна картина с маслени бои е „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Тя е известна със своите тайнствени очи и усмивка, която крие тайна. Това е една от най-известните картина в света и е символ на ренесансовата култура.

Мона Лиза – Леонардо да Винчи.

„Гората“ на Жан-Батист Камил Коро е друг пример за картина с маслени бои, която е известна със своите ярки зелени тонове и детайлно изобразени дървета и растителност. Картината има спокойна и приятна атмосфера, която показва красотата на природата.

Жан Батист Камий Коро - Гората Фонтенбло
Жан Батист Камий Коро – Гората Фонтенбло

Всеки художник има свой собствен стил на създаване на картини с маслени бои и това прави този вид изкуство толкова вариативен и интересен. Картините с маслени бои могат да бъдат наистина красиви, впечатляващи и дълбоки в своята изразност и емоционалност.

В онлайн галерия Лакартина може да разгледате и купите маслени картини на съвременни български художници.

Защо маслените картини са за предпочитане

Картините, направени с маслени бои, са за предпочитане поради няколко причини:

 1. Дълготрайност: Маслените бои са изключително устойчиви на времето и могат да запазят своята свежест и яркост за много години. Те не избледняват или се разрушават с течение на времето като други видове бои.
 2. Наситеност на цветовете: Маслените бои са наситени и живи, което позволява на артистите да създават ярки и изразителни картини. Освен това те могат да бъдат смесвани по различни начини, за да се получат нови цветове и ефекти.
 3. Възможности за корекции: Маслените бои се изсъхват много бавно, което дава възможност на артистите да направят корекции или да добавят допълнителни детайли върху картината, дори след като боята е нанесена на платното.
 4. Разнообразие в текстурата: Маслените бои могат да бъдат нанасяни на платното по различни начини, което позволява на артистите да създават различни текстури и ефекти в зависимост от техниката, която използват.
 5. Достъпност на материалите: Маслените бои и платната, върху които те се нанасят, са достъпни и могат да бъдат намерени в много хоби магазини и онлайн магазини. Това прави този вид бои достъпен за много хора, които искат да изразят своето творчество.

Български художници, работещи с маслени бои

Някои от най-известните български художници, работещи с маслени бои, са:

 1. Владимир Димитров-Майстора – известен с реалистичните си пейзажи и портрети.
 2. Златю Бояджиев – известен с реалистичните си пейзажи и морски гледки.
 3. Недко Солаков – известен с абстрактните си картини, които често включват смесени медии.
 4. Цветан Радославов – известен със своите динамични и цветни пейзажи.
 5. Светлин Русев – известен с реалистичните си портрети, пейзажи и морски гледки.
 6. Александър Петров – известен със своите мистични и фантастични пейзажи.
 7. Димитър Кръстев – известен с реалистичните си пейзажи и портрети.
 8. Ангел Зафиров – известен с реалистичните си пейзажи и портрети.
 9. Стоян Цанев – известен с абстрактните си картини, които често включват геометрични форми.
 10. Любен Диманов – известен със своите реалистични пейзажи и морски гледки.

Маслени картини онлайн

Онлайн галерия Лакартина предлага богато разнообразие от уникални авторски маслени картини на български съвременни художници на атрактивни цени. Картините изложени в галерията са внимателно подбрани, основни критерии са високото ниво на авторите и техните произведения.

Безплатна доставка + подарък от галерия Лакартина

Доставката е БЕЗПЛАТНА за всички картини предлагни в онлайн галерия Лакартина. Към картината получавате подарък – дървена кутия за съхранение и транспорт на картини. Танспортната кутия е изключително стабилна и може да предпази картината Ви от нараняване при транспорт в страната или в чужбина.

Маслени картини онлайн
КЪМ ГАЛЕРИЯТА