Кои са най-красивите породи котки

Котките са едни от най-предпочитаните домашни любимци, особено сред жените. Има доста противоречиви мнения относно това  дали капризните грации обичат стопанина си, както верните приятели на човека – кучетата или единствено се грижат за собствения си комфорт и територия. Събрали сме колекция от най-красивите породи котки с полезна информация за всеки вид:

21 МЯСТО – МАНЧКИН

Късолапа котка манчкин

 Изключително интересна и необикновена порода котки с малко комичен вид. Тези котки имат  почти 2-3 пъти по-къси крака в  сравнение  с други  представители на  този вид. Тази порода се е появила не в резултат на селекция, а от спонтанна мутация през 30-те години на миналия век.

Поведение: Притежателите на тази порода котки отбелязват, че техните питомци не обичат много да мяукат. Изключително подвижни, съобразителни и игриви.  Обичат да вървят след стопанина си, изключително послушни и могат да се научат да изпълняват по-прости гласови команди.

20 МЯСТО ТУРСКА АНГОРСКА КОТКА
angorska-kotka

Една от най-древните породи дългокосмести котки, чиято родина е Турция. Често я бъркат с персийската котка, която има подобен външен вид. Турската ангорка е значително е по-малка от персийската котка, по-подвижна и стройна и с по-удължена муцуна.

В периода 1614 – 1624 г. по време на своето дълго пътешествие из Източна Европа, Турция, Персия и Индия италианският аристократ Пиетро дела Вале открива необикновената за Западна Европа, но доста широко разпространена порода домашни котки с дълга козина, а неговият съвременик французинът – сеньор е първият европеец, който започва да ги развъжда.Един от първите притежатели на такава екзотична котка е кардинал де Ришельо.

В днешно време чистокръвната ангорка е много рядко срещана в Европа , понеже повечето са кръстосани с други породи дългокосмести котки, най-вече с персийската котка.   Все пак, ако търсите чистокръвна порода на този представител, най-добре е да се ориентирате към Турция, от където е и произлязла.

Поведение: Спокойни, умни и предани към стопаните си. Добре се адаптират към различните начини на живот.

19 МЯСТО ПЕРСИЙСКА КОТКА
Персийска котка

Персийката е представител на дългокосместите котки с характерна за нея сплескана муцуна, малък и широк нос. В произхода на персийската котка има много неясноти. Най-вероятно тя е резултат на кръстоска между пустинната котки и азиатската котка  обитаваща азиатските степи. Родината на персийската котка се счита Турция. Развъждането в Европа на тази порода е започнало през 16-17 век, когато е пренесена в Италия, а след това и във Франция.

Поведение: изключително опитомена, дори е загубила инстинкта си за лов на мишки и не може да проживява самостоятелно, като улична котка. Много любвеобилна,спокойна,  с пълно доверие към своя стопанин. Предаността й може да се сравнява с тази на кучетата.

18 МЯСТО СИБИРСКА КОТКА
Сибирска котка
Сибирската котка е порода среднодългокосместа домашна котка, произхождаща от Сибир, Русия. По всяка вероятност произлиза от кръстоска между европейските породи котки и дивите котки в сибирските гори. Породата се е появила по естествен път и се отличава с доброто си здраве и приспособим характер..
Поведение: навън незвисими и отлични ловци.  В домашна обстановка са много любвеобвилни, подвижни и игриви. Много лесно се научава да използва тоалетна. Понякога проявява своенравност и не винаги отвръща на ласките на стопанина си. Не се страхува от вода и може да съжителства  с кучета от всякаква порода.
17 МЯСТО АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ
Американски керл

Едва ли ще сгрешим ако кажем, че началото на породата американски кърл е поставено през 1981 г. Тогава първите забелязани котки със завити уши били две скитащи бездомни котенца, озовали се в дома на Джо и Грейс Руга от Лейкууд, Калифорния. Стопаните обърнали внимание на странните, завити назад уши със здрав хрущял. Едното котенце поело нататък по пътя си, а другото, оказало се женско, се установило мирно на дивана.

След година, вече порасналата котка, наречена Суламиф, родила четири котенца. Всички те имали завити уши. Така било установено, че завитите уши са доминантен признак и са възникнали в резултат на спонтанна мутация. Завитите уши се образували на 4-7 ден след раждането. Самият завитък се разполагал на една трета от основата на ухото.

Поведение: смесица от преданост, нежност и любопитство. Изключително здрави и лесни за отглеждане. Игриви и любознателни дори и в по напреднала за тях възраст.

16 МЯСТО МЕКОНГСКИ БОБТЕЙЛ
Меконгски бобтейл
Първите сиамки (а по-точно предците на трите породи сиамски котки – традиционната сиамка, балинезийската и меконг бобтейла) попадат в Европа, както е добре известно, през 1884 от столицата на Сиам Крунг Тхеп (Града на ангелите), по-късно наречен Бангког. Само десетина години по-късно сиамките попадат в Америка, а горе – долу по същото време и в царска Русия. Много от първите дошли в Европа и Америка котки със сиамска окраска имали ярко изразени чупки и завивки на опашките, което по онова време се считало за признак на така наречените „кралски сиамци”. По-късно (в началото на 20 век и особено във Великобритания) работата на развъдчиците при създаването на породата, която днес наричаме традиционна сиамка, се съсредоточава върху премахването на тези „недостатъци” по опашките на всички котки от сиамски тип.

Особености и характер: славят се с дълголетие, живеят около 2-25 години. Активни и плодовити през целия си живот.

15 МЯСТО СИНГАПУРСКА КОТКА

Сингапурска котка

Сингапурската котка пренадлежи към късокосместите породи. Тя е създадена през 1975 г. в САЩ. Както се вижда от името, котките от тази порода произхождат от Сингапур. През 1974 г. на една от сингапурските улици туристи хванали 3 интересни котки, които били транспортирани в САЩ, където предизвикали голям интерес и възхищение сред любителите на котки още на първата изложба. Нарекли ги сингапурски – на името на острова, откъдето произхождали. През следващата година семейство Медоу докарали още котки от Сингапур, а и други любители започнали да внасят от тези красиви котки. Така била сформирана основата на тази красива и интересна порода. Днес в САЩ, Англия, Япония и някои европейски страни има над 1000 сингапурски котки, с които се води целенасочена развъдна дейност, поради голямото търсене и успехите им на фелиноложки изложби.

Поведение: изящна, жизнерадостна, много подвижна, послушна и забавна котка. Обича децата.

14 МЯСТО СЕЛКЪРК РЕКС
Селкърк рекс
Американска котка Селкърк Рекс – била призната като първа породиста котка в Америка, получена от кръстосване със здравата фермерска котка. Гражданите на Америка са били горди с тази голяма котка и са водили родословен регистър за запазване на породата. Организирането на изложби във Северна Америка е подтикнало селекционирането на котки с определени физически и естетични изисквания за определена порода със стандартни качества. Американска котка Селкърк Рекс е търпелива, толерантна, любяща, В тези години породата вече се среща много рядко даже и в Америка.
13 МЯСТО РУСКА СИНЯ КОТКА
Руска синя котка
 Руската синя котка е късокосместа порода домашна котка, произхождаща от Русия, близо до град Архангелск.[1] В Англия, където е и призната, е донесена около 1860 от архангелски моряци. Тогава най-често се е използвало името чужда синя котка или руски шартрьоз, като името „руска синя котка“ било измислено по-късно.
Поведение: Интелигентна,игрива, съобразителна, с мелодично, ненатрапчиво мяукане. Поначало много резервирана и тиха, тя е недоверчива към непознати, но е много мила и нежна със стопаните си. Не обича шума, предпочита спокойния живот.

12 МЯСТО БЕНГАЛСКА КОТКА

Бенгалска котка

Бенгальская кошка была выведена путем скрещивания азиатской леопардовой кошки с домашней породой кошек, таких как абиссинская, американская короткошерстная, бирманская кошка и египетский мяу. Бенгальские кошки любящие, преданные и очень отзывчивые по отношению к своим любимым людям. Они выстраивают прочные взаимоотношения со своими владельцами и становятся для них верными друзьями на всю жизнь. Они общаются с людьми и имеют глубокую потребность открыть им свои чувства. Несмотря на рост популярности, бенгальская порода, безусловно, кошка не для всех. Владельцы бенгальских кошек отмечают, что в характере этой породы полностью отсутствует агрессия, даже в малейшей степени.

Поведение и характер: много умни и игриви. Запазили са донякъде дивото в себе си. Податливи на дресировка, могат да се научат сами да включват и изключват лампи, отварят врати, пускат сами водата в тоалетната.

11 МЯСТО АБИСИНСКА КОТКА

Абисинска котка
 Абисинската котка е порода домашна котка произхождаща от дивите африкански котки населявали някогашната Абисиния, старото название на днешна  Етиопия.
Поведение и характер: много се привързват към стопаните си и не могат дълго време да стоят сами. Активни и подвижни. Обичат вниманието и ласките.
10 МЯСТО КИМРИК
КИМРИК
 Породата е наречена в чест на древните келтски племена, населяващи британския остров Уелс – кимерийците, а освен това Суmric на англ. означава уелски. Както менската безопашата котка, кимрик е създадена по естествен път и е известна още отпреди няколко столетия. Дългата космена покривка от тази порода се е появила в резултат на мутация от менкса. Според някои изследователи през XVI в. чрез търговски кораби от Далечния изток били докарани азиатски безопашати котки на остров Мен в Ирландско море. На острова котките се кръстосвали и размножавали в продължение на векове, като се раждали не само късокосмести, но и дългокосмести котки.
Поведение и характер: спокойни и послушни.
9 МЯСТО АМЕРИКАНСКА КЪСОКОСМЕСТА КОТКА
Американска къскосместа котка
 Породата котки „Американска късокосместа“ е една от най-търсените за гледане в САЩ, макар че за нейна родина се смята Англия. Тя има много сходства и може да се нарече еквивалент на „Европейската късокосместа“, която е разпространена и у нас. Тези котки са известни с отличните си ловни умения и именно поради тези ценни качества хората в миналото са ги вземали по кораби, за да ловят мишки. По този начин Американската късокосместа заедно с други животни попада на известния кораб „Мейфлауър“, с който пилигримите са пътували през периода 1621 – 1639 г от Саутхемптън, Англия до Масачузетс, Северна Америка, който впоследствие става територия на САЩ. И така, превозвани по кораби, пътуващи в различни дестинации, тази порода котки постепенно се разпространяват по целия свят.
Характер и поведение:изключително здрави и издържливи котки. Обичат да подскачат и са отлични ловци. Към стопаните си е ласкава, нежна и съобразителна.

8 МЯСТО ТОЙГЕР

Тойгер

Тойгер (Toyger) са най-скъпите домашни котки. Породата е създадена чрез кръстосването на домшана късокосместа котка с бенгалска котка през 1980 година в Калифорния.  Приема се като дизайнерска порода котки.

Създателите на породата са искали котка, която да има украска на тигър. През 1993 г. породата е регистирана в TICA, но все още не е призната.

Характер и поведение: добри с мек характер. Много игриви в същото време, подвижни и общителни. Много предани към своите стопани.

7 МЯСТО МЕЙН КУУН
Мейн куун
Мейн Куун-ът, познат също като Американска Дългокосместа, е най-голямата опитомена порода котки и има доста отличителен външен вид, както и много добри умения да ловува. Тази порода е една от най-старите натурални (аборигенни) породи в Северна Америка, и по-точно в или около щата Мейн, където е официална котка на щата.
Характер и поведение: обича да бъде около стопанина си, но в същото време не е натрапчива.Много интелигентна и вярна на стопанина си. Защитава смело своята територия.
6 МЯСТО СНОУШУ
Сноушу
 Сноу шу е домашна котка, получена в резултат на кръстосването на сиамска с би-колор американска късокосместа котка през 1960 г. Нейната създателка е Дороти Хайндс-Дохърти. Породата е призната от всички котешки асоциации. Името ѝ произлиза от белите лапички, които има (от англ. snow shoe).
Характер и поведение: обича да бъде около своите стопани, игрива е  и обича децата.

5 МЯСТО ШОТЛАНДСКА КЛЕПОУХА КОТКА

Шотландска клепоуха котка
 Късокосместата шотландска клепоуха котка е възникнала в резултат на спонтанна мутация в една ферма в Шотландия през 1961 г. фермерът Уилям Рос забелязал сред родените котета едно от тях, което било с подвити уши. В следващите поколения от мутанта се родили още 2 такива котета и станало очевидно, че подвитите уши са доминантен признак, който се предава по наследство. За отбелязване е, че още в старите книги по естествена история са описвани котки с клепнали уши.
Характер и поведение: с уравновесен характер, привързва се силно към дома и стопаните си.Изключително умна.
4 МЯСТО ЕКЗОТИЧНА КЪСКОСМЕСТА КОТКА
екзотична късокосместа котка
Екзотичната късокосместа котка е резултат от кръстосването на дългокосместата персийска котка с американската късокосместа котка. Целта на американските селекционери е била да създадат котка, приличаща на персийските с характерното лицево изражение, но с къса космена покривка, неизискваща особени грижи.
В началото на 60-те години на 20 век в САЩ развъдчици на американски късокосмести котки започнали да ги кръстосват с персийки котки в опит за подобряването на типа. Но котенцата, които се раждали, били уникални и имали категорично различен външен вид от този, който се търсел при експеримента.
Характер и поведение:  Много са отзивчиви към хората и с разбиране откликват на всички човешки емоции. Породата екзотична късокосместа е наследила от предците си персийските котки общителен и нежен темперамент, но привнесената кръв от други късокосмести породи е превърнала екзотичните котки в по-весели и по-любознателни създания от дългокосместите им предци.
3 МЯСТО БУРМИЛА
Бурмила

През 1981 г. Миранда Бикфорд-Смит – баронеса фон Кирхберг, чийто развъдник „Astahazy” е добре известен сред любителите на бирманската късокосместка котка във Великобритания, подарява на съпруга си мъжката персийка с цвят чинчила Jemari Sanquist. Котаракът проявява кавалерски интерес към изящната бирманска късокосместа котка Bambino Lilac Fabergé. И скоро става ясно, че тя очаква котенца. Раждат се 4 малки дами – всичките сребристи на цвят с черен оттенък.
Няколко седмици по-късно баронеса Миранда фон Кирхберг и нейната приятелка Терез Кларк осъзнават, че кръстоската, която се е получила, е изключително сполучлива и переспективна. Комбинацията от двата типа толкова различни породи, впечатляващият им външен вид и чудесен темперамент била с отлични шансове за затвърждаването и отделянето на нова порода.

Поведение и характер: с уравновесен характер, не е агресивна в обкръжение на други котки. Обича да си играе с различни предмети.

2 МЯСТО РЕГДОЛ
Регдол
 Породата е създадена през 1960 г. в Калифорния (САЩ). Произхожда от една бяла синеока персийска котка с име Жозефина, заплодена от сиамски котарак с име Регед. Бременната персийка била блъсната от автомобил и тежко ранена, но въпреки това тя успяла да роди. В нейното потомство забелязали уникалено качество. Котенцата били толкова спокойни, отпуснати и пасивни, че буквално увисвали в ръката като парцалена кукла – поради тази причина породата била наречена така (от англ. гаgdoll-парцалена кукла). Котетата, като че ли били загубили всякакво чувство за страх и били безчувствени на болка, което ги правило изключително уязвими. Те не умеели да се бият и били лесна плячка за други животни, враждебно настроени към тях. Котките от тази порода били способни да легнат да спят по средата на улицата. Тялото им не е крехко, но те трябва да бъдат пазени далеч от други животни или от деца, които могат да ги наранят.
Характер и поведение: съобразителни, игриви и добре съжителстват с други видове животни. Обичат да вървят след стопанина си.
1 МЯСТО БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА КОТКА
Британска късокосместа котка
 Британската късокосместа котка е порода домашна котка произхождаща от Великобритания. Мъжките екземпляри тежат от 5-10 кг, а женските 5-7 кг. Има къса гъста козина и също така гъст подкосъм. Характерна е с кръглата си глава и големите си кръгли очи. Тялото ѝ е с „квадратна“ форма. Очите са големи и закръглени. Ушите са с леко заострени връхчета и отдалечени. Нейните черти я правят популярна порода за участие в котешки шоута.
Характер и поведение: Силни, умни и актвни. Отличават се от другите породи със своята независимост. Много ловки и бързи ловци. Мяукат рядко, а ако го правят е достатъчно тихо и ненатрапващо.