Великденски яйца – как се боядисват

Интересен начин да украсим великденски яйца с ефект на мозайка.

Инструкции за боядисване и украсяване на великденски яйца:

Великденски яйца

Подготвяме необходимия брой сварени великденски яйца. Част от яйцата боядисваме в различни цветове, а останалите оставяме небоядисани. Боядисаните яйца се обелват, а яйчената им черупка се начупва на средно големи парчета. Суров белтък разбиваме на пяна ( това ще бъде нашето лепило, с което ще залепяме яйчените черупки). С помощта на четка нанасяме от белтъчната смес върху свареното небоядисано яйце и нареждаме отгоре начупените боядисани черупки, като оставяме малко пространство.

дна легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртьци“(неизлюпени развалени яйца). Те обаче по божията воля, щом се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Друга легенда, относно възникването на тази традиция, е че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие.