Киевска торта

On февруари 17, 2012
Киевска торта
Гласувай за тази статия

украински рецепти

Необходими продукти:

За блата:

  1. 200 гр. белтъци
  2. 50 гр. захар
  3. 1 пак. Ванилова захар
  4. 45 гр. брашно
  5. 150 гр. ядки ( кашу или лешници )
  6. 185 гр. захар

 

Крем:

  1. 200 гр. захар
  2. яйце – 1 бр.
  3. мляко 150 мл
  4. 250 меко краве масло
  5. 10 гр. какао
  6. 1 пак. Ванилова захар
  7. 1 с.л. коняк

Начин на приготвяне:

1.      Белтъците се оставят да престоят на топло за 12-24 часа.

2.      На следващия ден: смесваме 45 гр. брашно , 150 гр. счукани  и печени ядки (кашу или лешници) и 185 гр. захар. 

3.      Белтъците разбиваме на сняг и добавяме 50 гр. захар + 1 пак. ванилова захар. Разбъркваме отново.

4.      Към белтъците добавяме ядките и внимателно разбъркваме.

 

 

5.      Изсипваме получената смес в две форми , постлани с хартия за печене.


Може да се използват 2 различни форми, например – 23 и 20 см. Големият плат може да се изреже и остатъчния продукт от блата да се използва за посипване на тортата. Може да се използват и форми  23 и 25 см, тортата  ще стане малко по-ниска. Средната височина на блата е 2 см. Пече се на 150 градуса  2 часа.

 

          

 

 Но тестото не трябва да се оставя да престои 2 часа, така че се пекат едновременно и двата блата, на две нива във фурната. Ако нямате тази възможност, то разбивайте белтъците по отделно за всеки блат, за да не спадат.

6.      Готовите блатове се оставят за 12-24 часа за уплътняване на структурата. Чак след това се отделя хартията за печене. Готовите блатове са в бежов цвят.

 

 

7.      Приготвяме сиропа. Смесваме 150 мл. мляко с 1 яйце в тенджера. ВАЖНО! Смесването трябва да става постепенно и преди да се добави захарта,  иначе жълтъкът  ще се  пресече от захарта. Изсипваме захарта и оставяме на котлона до кипване . Вари се 4-5 минути , след което в сиропа ще се образуват балончета и той ще придобие разтеглива консистенция. При такава концентрация от захар яйцата не се пресичат при загряване, така че варете спокойно. Готовият сироп прилича на вкус и консистенция  на сгущенка ( варено кондензирано мляко).

 

8.      Изливаме сиропа в купа и покриваме с опаковъчно фолио.

9.      Разбиваме маслото с пакетче ванилова захар.

10.  Добавяме по 1 с.л. сироп и  разбъркваме отново всеки път.

11.  Отделяме 200 гр. крем, разбъркваме с 2 ч.л. с връх какао на прах. Разбъркваме с миксер.

12.  В Белия крем добавяме 1 с.л. коняк и разбъркваме с миксер.

13.  Единият блат оставяме върху лист восъчна хартия. Намазваме с 2/3 от останалия бял крем и слагаме отгоре другия блат

14.  Изравняваме долния блат с горния с помощта на нож.

15.  Събираме изрязаните остатъци от блата и надробяваме.

16.  Блатовете се намазват от страни с шоколадовия крем.

17.  С останалите крем намазваме горната част на тортата

18.  Останалия бял и шоколадов крем слагаме в два шприца и украсяваме тортата по наш вкус.

19.  В рецептата също влизат плодове в  сока или  захаросани плодове с които може да се украси тортата от горе.

20.  След украса тортата се охлажда не по-малко от 2 часа. Страните се обсипват с трохите от блата.

 

 

Рецепта от Саша Михалович

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *