Рецепти за желирани бонбони

On февруари 3, 2012
Рецепти за желирани бонбони
Гласувай за тази статия

Вариант 1

Необходими продукти:

– 100 мл  портокалов сок;
– 100 мл вода;
– 20 гр   желатин;
– 2 ч. захар;
– 2 с.л. настъргани кори от лимон и портокал;

 Начин на приготвяне:

В отделна купа се накисва желатина в портокаловия сок и се оставя да набъбне. В тенджера слагаме захар, заливаме с вода и добавяме настърганите кори. Разбъркваме получената смес и нагряваме на слаб огън до тогава, докато захарта на се разтвори напълно. След като захарта се разтвори, изливаме желатина и бързо разбъркваме, за да се разтвори желатина. Прецеждаме желатина с помощта на цедка.

В квадратна форма или тава постиламе фолио. Изливаме сместа, така че да се получи слой с дебелина около 2 см. Слагаме в хладилник за 6-8 часа.

Върху хартия за печене изсипваме слой пудра захар. Взимаме готовият мармалад и го слагаме върху хартията. Нарязваме ма парченца и овалваме в пудра захар.

Вариант 2

Необходими продукти:

– 500 гр  замразени ягоди;
– 1 ч. пудра захар;
– 10 гр желатин;
– 1 ч. вода.

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в студена вода за 40 минути. Оставяме ягодите малко да се размразят, след което ги слагаме в блендер. С помощта на блендер правим ягодите на пюре. Добавяме пудра захар и отново разбъркваме. Взимаме вътрешната част на празна опаковка от бонбони и отгоре слагаме опаковъчно фолио.

Набъбналия желатин изливаме в тенджера и слагаме  на котлон до кипване, но не оставяме да кипи.  Смесваме пюрето от ягодите с желатина, докато се получи  еднородна смес. Изливаме сместа във формичките от бонбони и оставяме в хладилник за няколко часа.

Вариант 3

Необходими продукти:

– 600 мл сок;
– 2 ч. захар;
– 3 с.л. пектин.

Начин на приготвяне:

В касеролка наливаме сока и леко го загряваме. Изсипваме пектина и оставяме сместа за половин час.

В отделна тенджера изсипваме захарта  и я заливаме с чаша сок. Оставяме на слаб огън до кипване. Варим докато захарта не се разтвори напълно, при непрекъснато разбъркване на сместа.

Изливаме сместа със сгъстителя, разбъркваме и отново изчакваме да кипне, след което сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине малко. Върху форма за печене слагаме опаковъчно фолио и изливаме сместа. Слагаме в хладилник за няколко часа. След това  нарязваме на парченца.

СЪВЕТ: Преди да сложите желираната смес в хладилник, тя трябва да се   охлади на стайна температура. В противен случай,  рискувате да повредите Вашият хладилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *