Как да отглеждаме цветя на балкона

Идеи за цветя на балкона. Озеленяването и декоративното оформяне на балкони става все по-популярно у нас. Терасите на многоетажните сгради постепенно се преобразяват и смайват със своя стил и разнообразие от цветя по балконите. В сивото еднообразно ежедневие всеки има нужда от малко релакс и спокойствие. Какво по-хубаво от това да имате свое зелено кътче у дома с красиви цветя или декоративни дръвчета, а най-подходящото място за подобен кът е именно балконът.

Цветя на балкона

Цветя на балкона

Подходящи цветя на балкона с южно изложение

Преди да се заемете с озеленяване на вашия балкон трябва да имате в предвид с какво изложение е балконът. Балконите с южно изложение са изложени на горещи лъчи през лятото. Поради тази причина трябва да внимавате с растенията, които мислите да поставяте там. Подходящи растения за южни тераси са мушкато, калдъръмче, календула или петуния.

Подходящи цветя на балкона с западно и източно изложение

Терасите със западно и източно изложение са огрети сутрин и вечер от слънчевите лъчи. Това  ги прави изключително благоприятни за почти всички видове стайни и градински цветя, освен за кактуси.  Спокойно може да отглеждате петуния, ипомея (грамофонче), калибрахоа, долихос, върбинка, латинка, календула, турта, виола, маргаритка, лобелия, матиола, калуна, мушкато, далия, астра и т.н.

Подходящи цветя на балкона със северно изложение

На тераса със северно изложение е малко трудно да се отглеждат цветя, особено такива, които обичат слънчевата светлина. Подходящи цветя за такава тераса са фуксия, мимулс (клоунско цвете), калцеолария (дамска пантофка), бегония, торения, петуния и т.н.

На второ място е добре да помислете за това как основно да промените или подобрите външния му вид. Основната идея е балконът да се превърне в кът за почивка в комбинация от красиви растения и аромати на благоухаещи цветя.

Цветя на балкона

Цветя на балкона

Цветя на балкона

Най-лесният начин да украсите балкона с  цветя е като използвате контейнери за засаждане. Основното преимущество на контейнерите, се явява тяхната мобилност. С тяхна помощ вие можете постоянно да променяте изгледа на вашия балкон. В някои случаи именно декоративните саксии и контейнери придават на терасата колорит и хармония.

 Цветя на балкона