Крем карамел (наричан още флан и карамелизиран пудинг) е яйчен десертен крем със слой карамел. Десертът е широко разпространен из целия свят и е любим крем на много почитатели на сладките изкушения.
Продукти за крем карамел :
Порции: 4-6 ; време за приготвяне: 40 мин; време за готвене: 4-5 часа
Продукти за карамела:
- 160 гр. захар;
- 60 мл вода
Продукти за крема:
- 33-35% течна сладкарска сметана – 300 мл;
- 200 мл прясно мляко;
- 1 яйце;
- 2 жълтъка;
- 100 гр захар;
- 1 пак. ванилия.
Как се приготвя крем карамел
Приготвяне на карамел:
В малка тенджерка наливаме 60 мл. вода и 160 гр. захар ( може да прибавите и 2 капки лимонов сок, за да не се кристализира захарта) .
На бавен огън завираме сместа, като постоянно разбъркваме, докато захарта потъмнее.
Полезен съвет:
По време на варене, в момента който сиропът започне да потъмнява следете карамела много внимателно. При необходимост дръпнете от котлона за малко захарния сироп, за да се спре процеса на карамелизиране и да се избегне прегаряне. Ако захарта прегори, карамела ще има горчив вкус и целият десертен крем ще горчи. В този случай опитайте да направите нов карамелен сос.
Готовият карамел се разлива в малки керамични купички за крем карамел.
В чиста тенджерка или касерола наливаме мляко и сладкарската течна сметана и варим на умерен котлон. Добавяме половината захар и разбъркваме с дървена лъжица, докато сместа не кипне.
Полезен съвет:
Млякото може да се ароматизира с настъргана коричка от половин портокал и кремът ще придобие приятна портокалова нотка. Необходимо е да добавим настърганата кора в млякото и да го кипнем, след което оставяме да престои 30 минути. След което прецеждаме млякото и отново кипваме и оставяме настрани.
Класическата рецепта на крем карамел е на млечна основа ( без сметана). Сметаната обаче придава по-нежен вкус и по-плътна консистенция на крема. За любителите на класическата рецепта продуктите за крема са следните: 350 мл. мляко, 85 гр. захар, 2 яйца, 2 жълтъка, пак. ванилия. Приготвя се по аналогичен начин, но се пече малко повече – около 1 час на водна баня.
В стъклена купа с тел разбиваме едно яйце и добавяме два жълтъка, останалата захар и ванилията.
Разбъркваме сместа старателно и бавно изливаме топлата смес от сметана и мляко.
Яйчно – млечната смес се прецежда, за да отцедят образувалите се бучици. Ако в процеса на прецеждане се образуват малки балончета ги обираме с лъжица.
Изливаме сместа във формичките с карамела, като запълваме 3/4 от купичката. Ако се получат балончета, ги махнете с помощта на игла.
Купичките нареждаме в дълбока тава, в която наливаме гореща вода до средата им.
Крем карамел се пече в предварително загрята фурна на 160°C, около 45 минути ( времето на печене зависи от обема на формичките).
Готовия крем карамел напомня на желе при поклащане на тавата, но в същото време не трябва да е прекалено плътен и не прекалено течен.
Формичките с крем карамел се изваждат на суха повърхност и се оставят да се охладят, след което се поставят за допълнително охлаждане в хладилник за около 4 часа или за една нощ.
Преди сервиране формичката с крема се обръща върху чинийка и се поднася в охладено състояние.