Мебели от дървени палети

Mebeli ot paleti

Мебели от палети

Палетите се използват при транспортиране на различни товари, но от тях могат да бъдат изработени и много функционални мебели. Основното им предимство , че те са изработени от необработена дървесина и са предназначени за голямо натоварване.

дървени палети

Един палет е тегло ориентировъчно около 15 – 20 кг. Габаритите на конструкцията зависят от вида на товара, но основно са със следните размери:  120х100х12 см (стандартен ); 120х80х12 см (европалет).  Дървесината от която се изработват палетите е изключително здрава и издържа до натоварване 1000 кг. Дори и използваните вече ненужни,  могат да се използват за изработване на комфортни и дизайнерски мебели.

мебели от палети

ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМЕМ ПАЛЕТИ?

Големите компании считат палетите за опаковъчен материал и тези които са се повредили от натоварването вече не могат да се използват. Може да купите употребявани  на доста по-ниска цена от транспортните фирми. Друг вариант е да си купите нови от местни производители.

ПОДГОТОВКА НА МАТЕРИАЛА

Дървените палети са изключително удобни за работа. Те могат да бъдат разглобявани и сглобявани, тапицирани с различни платове или боядисани, но преди това е задължително дървения материал да бъде добре почистен и шлифован с шкурка.

Палетите намират приложение в най-различни области, и имат най-различни форми, конструкции, размери, материали, от които са изработени, в зависимост от конкретните изисквания на областта на приложение.

Най-разпространени са дървените плоски палети. По света са приети различни стандартни размери , с цел улесняване на обръщението им, по-добро запълване на транспортните средства и други.

В Европа стандартният по размери  се нарича европалет (EURO pallet), като неговите размери са 1200 х 800 х 144 мм.

Съществуват различни по размери палети, които могат да бъдат кратни на тези по-горе(индустриални , скари) или на размерите на камионите, а може и да са съвсем различни. По-нестандартните  по правило заемат повече място, тъй като по-трудно с тях се запълва оптималното товарното помещение

Освен по размери палетите се различават и по форма:

-плоски;

-стойкови;

-каса-палети (бокс-палети);

-резервоарни (за течни и газови товари);

-бункерни (силозни)(за насипни и прахови тoвари);

-ролпалети (ролкови )

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ОТ ДЪРВЕНИ ПАЛЕТИ
Мебели от палети

Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палети Мебели от палетиМебели от палети