Как да се справим с влагата вкъщи?

Повишената влажност и мухъл в помещенията в които живеем, влияе лошо на здравословното ни състояние, и на предметите в стаята. Поради тази причина е много важно, да се избавим от влага та, докато е време.


КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ, ЧЕ ПОМЕЩЕНИЕТО Е С ПОВИШЕНА ВЛАЖНОСТ?

Ако обитавате помещение с висока влажност, на първо време ще се отрази на вас. Затруднено дишане, дразнене на кожата, възможна е поява на алергии. Първо ще се отрази на децата , понеже имат по-слаб имунитет. Друг признак, на повишена влажност е, тежък въздух в помещението, поява на плесен и мухъл, конденз по стъклата и поява на влажни петна по стените. В случай ,че забележите поява на влага , се постарайте да вземете мерки по скоро.

ОТ КАКВО СЕ ПОЛУЧАВА ПОВИШЕНАТА ВЛАЖНОСТ?

1. Първата и основна причина в много от жилищата е лошата вентилация. Помещенията не се проветряват достатъчно , въздуха е застоял.
2. В много от случаите, съседите са виновни за влагата, като ви наводняват.
3. Проблемна може да бъде, нарушена цялост на стените от външната страна на помещението.
4. Повредени водопроводни тръби.
5. Неправилно поставено кухненско оборудване.
6. При голяма температурна разлика , между отделните помещения.

Най-важното при наличие на проблем с висока влажност, е да се определи от къде идва влагата.
За целта ви е необходимо едно парче стъкло. Прилепете го плътно към стената на която имате влага, и го оставете да престои известно време. След като махнете стъклото, и по стената има влага, то вашата влага идва от вън. А ако няма, източника е отвътре.

КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ВЛАГАТА?

1. Ефективен метод е с влагоабсорбатор.
2. Постоянно отопляване на помещението, и избягване на рязка температурна разлика.
3. Да потърсим евентуален теч, и да го отстраним.

Има три типа вредно влияние върху здравето, причинено от мухъла: алергии, инфекции и токсични състояния. Най-често срещаните здравни проблеми, свързани с излагането на влага и мухъл, включват алергични реакции, подобни на тези, които се причиняват от полени, или алергии, свързани с животни. Симптомите включват кихане, кашляне, хрема, раздразнение на очите, преумора, влошаване на астмата, обриви по кожата и др.

Според световната здравна организация близо 60% от проблемите, предизвикани от качеството на въздуха, както и алергиите могат да бъдат свързани с мухъла. Според някои изследователи тези проценти са доста по-високи и достига 80%.

При поява на мухъл в жилището ни е желателно по най-бързия начин да се погрижим за отстраняване на причините, водещи до развитието му, а не да предприемаме мерки единствено за възстановяване на естетическия вид на дома.