1 . Пилешка супа със сметана
Необходими продукти за пилешка супа :
- пилешко филе 500 гр
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 бр чушки
- целина 1 корен
- 100 мл сметана течна готварска
- 2 бр. яйца ( жълтъци)
- 50 гр спагети
- магданоз
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
- Месото се измива и нарязва на тънки ивички и поставяме в тенджера с 2 литра вода. Добавяме сол и варим на силен огън до появата на пяна.
- Почистваме целината и я нарязваме на малки кубчета. Лукът и чушките се се нарязват също на ситно. Морковите настъргваме на средно ренде.
- След като месото кипне, сваляме образувалата се пяна , добавяме всички нарязани зеленчуци, черния пипер и варим на умерен огън.
- В отделна купа разбъркваме жълтъците и сметаната. След 20 минути варене на зеленчуците, добавяме спагетите. След 10 минути, когато спагетите се сварят можем да изключим котлона. В купата с разбитите жълтъци и сметана добавяме няколко лъжици от бульона, разбъркваме и изсипваме в супата на тънка струя. Накрая добавяме ситно нарязания магданоз.
2 . Традиционна пилешка супа със застройка
Необходими продукти:
- пилешки бутчета 500 гр
- 1 глава лук
- 1-2 картофа
- 2 моркова
- 2 бр чушки
- целина 1 корен
- 2 суп. лъжици кисело мляко
- 2 бр. яйца ( жълтъци)
- 50 гр спагети
- магданоз
- сол, черен пипер
- 1/4 ч. л. куркума
Начин на приготвяне:
- Измиваме месото и го поставяме в тенджера с 2.5 литра вода. Добавяме сол и варим на силен огън След като месото се свари го обезкостяваме и връщаме обратно в бульона.
- Почистваме целината и я нарязваме на малки кубчета. Лукът и чушките се се нарязват също на ситно. Морковите настъргваме на средно ренде.Обелваме картофите и нарязваме на кубчеа.
- Към готовия бульон , добавяме всички нарязани зеленчуци, черния пипер, куркумата и варим на умерен огън.
- В отделна купа разбъркваме жълтъците и киселото мляко. След 20 минути варене на зеленчуците, добавяме спагетите. След 10 минути, когато спагетите се сварят можем да изключим котлона. В купата с разбитите жълтъци и киселото мляко добавяме няколко лъжици от бульона, разбъркваме и изсипваме в супата на тънка струя. Накрая добавяме ситно нарязания магданоз.
3 . Бистра пилешка супа
Необходими продукти:
- пилешко филе 500 гр /може да използвате и пилешки бутчета/
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 бр чушки
- целина 1 корен
- дафинов лист
- 50 гр спагети
- магданоз
- сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
- Месото се измива, след което го нарязваме и поставяме в тенджера с 2 литра вода. Добавяме сол, дафинов лист и варим на силен огън до появата на пяна.
- Почистваме целината и я нарязваме на малки кубчета. Лукът и чушките се се нарязват също на ситно. Морковите настъргваме на средно ренде.
- След като месото кипне, сваляме образувалата се пяна , добавяме всички нарязани зеленчуци, черния пипер и варим на умерен огън.
- След 20 минути варене на зеленчуците, добавяме спагетите. След 10 минути, когато спагетите се сварят можем да изключим котлона. Накрая добавяме ситно нарязания магданоз.
Интересни факти:
Горещата пилешка супа съдържа полезни вещества и витамини, които благоприятно влияят на нервната система, регулира сърдечната дейност и укрепва имунитета. Поради гореизброените полезни свойства, пилешката супа почти винаги присъства в порционна на хората с отслабнал имунитет или след оперативни лечения.
При диети за отслабване, се консумира в малки количества и то с бульон от филе без никакви излишни мазнини и спагети.