Как се приготвя сос Песто

Песто е известен италиански сос с ярък и освежаващ вкус. Изключително лесен за приготвяне без топлинна обработка на съставките, които само се стриват и разбъркват.

[button size=“large,small,mini“ color=“orange“ url=“https://www.“ ]Изключително важно правило при приготвянето на Песто е да не се използват метални съдове, за да не развалим перфектния вкус на босилека при взаимодействие с метала . [/button]

Оригиналният сос Генуезко песто се приготвя в мраморно хаванче.

klasichecki sos pesto

Необходими продукти за сос Генуезко Песто:

– 70 гр пресен босилек с не много големи листа;

– 30 гр кедрови ядки, предварително обелени и запържени.

– 60 гр настъргано твърдо сирене «Пармиджано Реджано» или накратко Пармезан

– 40 гр  настъргано твърдо сирене  «Пекорино»  или «Фиоре Сардо».

– 2 скилидки чесън.

– 80 гр зехтин.

СОС ЗА СПАГЕТО ПЕСТО

Как се приготвя сос Песто:

Листата на босилека се измиват с хладка вода  и подсушават с кухненска кърпа. В хаванче се  стриват чесъна и кедровите ядки. Добавяме малко моркса сол и босилек и продължаваме да разбъркваме сместа в хаванчето с кръгови движения. Препоръчително е да не се използва блендер заради металните ножчета,  които при допир с босилека го окисляват и той бързо губи свежия зелен цвят. Когато сместа стане крермообразна се добавят и сирената, които са предварително настъргани на ситно ренде. Към края след като сме разбъркали хубаво всикчи съставки, добавяме зехтин.

В зависимост от това дали искате сосът да бъде по-гъст или по-рядък добавяме по-малко или повече количество зехтин.

Продуктите за соса трябва да бъдат  със стайна температура и в никакъв случай току що извадени от хладилник.

В случай че сте приготвили по-голямо количество от соса може да го оставите в стъклено бурканче, залеете със зехтин и  покриете  с фолио или капачка. По този начин може да се съхранява до три дни в хладилник.

Провансалкото песто се отличава от генуезкото. При него не се добавят кедрови ядки, а се използва бадем. Също така към босилека се добавят няколко листа мента.

Сицилианското песто се приготвя с домати бадем и с по-малко количество босилек.