Отглеждане на азалия

азалия

Азалия

Азалия е изключително красиво цвете, но в същото време и толкова капризно в отглеждането. В топлите райони растението се засажда в градината, а в по-студените се отглеждане на азалия е като стайно цвете.

В природата растението се среща често из Европа, Северна Америка и Азия. В Япония отглеждане на азалия е издигнато в култ. Популярността му нарасна в началото на XX век. Отглеждали са я в ботанически градини и различни питомници.

В днешно време азалията е широко разпространено стайно цвете, което е харесвано изключително много от повечето цветари. Все пак има няколко важни правила, които трябва да се знаят при отглеждането на тази красота в домашни условия.

Съдържание:

1. Температурен режим

2. Осветление

3. Поливане

4. Поддържане на влажност

5. Подхранване

6. Пресаждане

Азалия в домашни условия

Как да се грижим за азалия в домашни условия


Температурен режим:
най-подходящата температура за растението е около 10-15 градуса. Поддържането на тази температура се оказва доста трудно, особено през лятото. За да цъфне азалията през лятото е за предпочитане да я поставите на по-сенчесто място, където няма пряка слънчева светлина.

Преди прецъфтяването на азалията е хубаво растението да се покрие с някакъв калъф или дамски чорап за да се предпази от вредни насекоми.

Преди съзряването  на цветните пъпки азалията се държи на студено при температура около 6-8 градуса, която постепенно се вдига до 12-15 .


Осветление:
за препоръчване да се държи на сенчесто място, без пряка слънчева светлина.


Поливане:
почвата трябва да се поддържа влажна, но в никакъв случай пренапоена. Полива се с мека вода ( дъждовна или преварена). Много благоприятно за азалията е да се полива с вода с лимонов сок ( в съотношение 1 л вода : 10 капки лимонов сок)


Влажност:
един от основните фактори при отглеждане на азалия. В домашни условия е много трудно да се поддържа влажност в необходимата норма. Решение за поддържане на влага:

1. взимаме дълбока чиния или контейнер пълен с едър чакъл или слагаме на дъното  мъх сфагнум;

2. наливаме вода;

3. поставяме отгоре саксията с азалията;

влажност азалия

Всекидневното пръскане на азалията по време на цъфтеж е задължителна процедура. Опръскването трябва да става с с много фин пулверизатор, за да не остават петна по листата. Ако нямате фин пулверизатор по-добре се откажете от тази процедура.


Подхранване:
препоръчително е да се използват само специални добавки за азалии. Правилното балансиране на необходимите вещества на растението са в голяма полза на растението. За начинаещите цветари, които не са наясно с грижите за азалии, по-добре да не започват с експериментите върху цветето.


Пресаждане:

Неправилното пресаждане на азалията може да я погуби. Азалията не се пресажда, като всички останали стайни растения. Това се дължи на факта, че в корените на цветето се съдържа микрофлора, която поддържа азалията жива. Унищожаването на микрофлората има пагубен ефект върху растението. Ако сте купили или сте получили в подарък  азалия, след определено време ще се наложи да я пресадите в по голяма саксия. За да не нараним корените на растението, които обикновено в такива случаи са преплетени с някаква субстанция ги потапяме в съд пълен с вода. Изчакваме известно време докато субстанцията се размекне и корените се разплетат, ако е необходимо сменяме водата 2-3 пъти. Можем внимателно да отстраняваме  полепналата пръст с пръсти без да нараняваме корените. Водата е желателно да бъде мека, каквато използваме за поливане и по тази причина не се препоръчва миенето под течаща чешмяна вода.

Пресаждане на азалия

Вече можем да започнем засаждането. За пресаждане на азалия е най-добре да купим готова почва. Но задължително трябва да бъде кисела и  качествена от добър производител. Почвата трябва да бъде добре дренирана и да е богата на органични вещества.

саксия за азалия

При избора на саксия трябва да се спрем на широка и не прекалено дълбока. Азалията има повърхностна коренова система и за нея не е необходима дълбока саксия. Ако все пак сте решили да я засадите в по-дълбок съд, направете дренажния слой по дебел.