Декупаж на мебели

Старите ненужни мебели може удивително да преобразите с помощта на техника декупаж, идеално и евтино решение да обновите Вашия интериор.

Как да направим декупаж върху стар комод:

1. Първоначално трябва да обработим  повърхността на  комода.  В случая е използвана шлайф-машина с едра шкурка.
Разграфяваме шкафа с помощта на молив и линия в съответствие на това,  как ще декорираме шкафа.
Частите, които няма да боядисваме облепяме с хартиено тиксо.

Откритите участъци покриваме с бял акрилен грунд.

Декупаж на мебели

Описание на проблем възникнал при работа със стар дъб!

В много случаи при боядисване на стари мебели с бяла боя ( може да възникне и след няколко дена) върху светлите участъци се появяват жълти петна. Причината за това е, че след поява на влага в дъба, той започва да отделя естествена патина . Т.е. винаги при работа с материали на водна основа ще се отделя патина. Особено интензивни ще са петната , ако преди това  е имало влага.

Как да избегнем проблема?

Първия слой покриваме с грунд ( снимката по-горе). След изсъхване покриваме целия грунд със  слой акрилен воден лак ( в случая е използван лак показан долу на снимката)
Със ситна шкурка обработваме повърхността, след което  покриваме с още един слой грунд. Проблемът с патината е решен!

2. Продължаваме с преобразяването на шкафа. Забъркваме боя с цвят слонова кост. За целта взимаме бяла боя и добавяме към нея малко светла охра. Покриваме всички бели участъци ( правим фон).

3. Взимаме салфетки подходящи за декупаж, изрязваме мотивите, отделяме два слоя, като оставяме последния с картинката. Прилагаме изрязаните рози върху шкафа.

4. От декупажна карта изрязваме няколко писма, които са предварително с обгорени краища и ги потапяме във вода. През това време залепяме салфетките с разредено ПВА лепило. Може да залепяте, както Ви е удобно ( с пръсти или четка). С влажна кърпичка се минава отгоре, за да се премахне излишното лепило и да се разгладят образувалите се гънки. След като залепим всичките рози, се връщаме към писмата. Изваждаме ги от водата и ги слагаме върху кърпа, за да премахнем излишната влага. Намазваме с разредено ПВА лепило и залепяме върху комода, след което минаваме отгоре с малък валяк.

5. Сега следва да нарисуваме сенките. Разреждаме зелена тъмно-пастелна боя. С помощта на гъбичка нанасяме зелени сенки около листата.

ПО същия начин правим сенки около бежовите и розовите рози.

6. Следва да смекчим сенките. За целта приготвяме боя с цвета на фона т.е. слонова кост и с помощта на гъбичка в противоположна посока на нанасяне на сенките, покриваме със цвят слонова кост.Вижте  разликата на сенките преди ( по тъмните сенки )и след смекчаване (по-светлите сенки). По края можем да добавим още малко бежови сенки. Следва да премахнем тиксото.

ВНИМАНИЕ!!! Тъй като акрилната боя е образувала филм върху скоча, при издърпване може да се дръпне и слой от боята. За да се избегне това, направете разрез около скоча с помощта на макетно ножче. Вече можем спокойно да премахнем скоча.

7. Сега взимаме байц – два цвята,  шоколадов Р10 и червен Р37 и смесваме двата цвята. Байца в случая е на основа,  като разтворител. Покриваме с байц откритите участъци. По желание можа да облепим белите участъци с хартиен скоч. Покриваме целия шкаф със слой воден акрилен лак.
8. Правим кант около белия с фон с Мордан. Изчакваме малко и нанасяме боя – имитация на злато. Премахваме излишното с четка.
Последни стъпки – нанасяне на кракле.
9.Взимаме Patina Varnish ( номер 1) и покриваме цялата повърхност. Изчакваме да изсъхне и започваме с втория слой, като покриваме шкафа с Pictrure Cracking Varnish ( на снимката по-горе е с номер 2). Образуват се пукнати. Взимаме мека кърпичка, маслени бои, цвят –  „Умбра печена “ и наливаме в капачка или купичка слънчогледово олио. Нанасяме боята върху напуканата повърхност. С кърпичка избърсваме  всичко излишно, без да прекалявате. Там където ни се иска да е по-светло и не сме успели да изсветлим с кърпичката: потапяме кърпичката в олиото и избърсваме  леко желаното място. В случай че изтрием прекалено много, намазваме отново с боя и леко избърсваме  отгоре , но с чиста кърпичка.
10. След като сме обработили всички светли участъци с маслени бои, върху тъмните участъци нанасяме златен восък. Втриваме го в пукнатините.
11. С кърпичка напоена с олио избърсваме излишното. Восъкът и ваксата се премахват само с олио.
Избърсваме с чиста кърпа.
12. На финала покриваме с няколко слоя лак ( в случая е използван матиращ воден лак). Слагаме предварително купените нови дръжки и сме готови!

Автор: Анна Григорьева