Изгаряне на слънце !Какво да правя след като изгоря ?

Изгаряне на слънце. Лято е, жаркото слънце ни пече на плажа, подухва приятен ветрец … Всичко е чудесно до момента в който не се върнем след плажа и установим, че без да се усетим кожата ни е изгоряла и почервеняла. Тялото става болезнено при допир и се чувстваме ужасно изтощени, без никакво настроение.

[su_box title=“ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:“ box_color=“#352dcf“]Използвайте слънцезащитни кремове, те предпазват кожата от изгаряне, осигуряват дълготрайна влага, когато е необходимо, витамин D и витамин Е за борба със свободните радикали. Слънцезащитните продукти помагат за предотвратяване на преждевременното остаряване и най-важното – осигуряват по-равномерен и по-дълготраен тен. [/su_box]

За да облекчим неприятното чувство, че горим можем да направим следното:
1. След плаж вземете прохладен душ, без да използвате сапун или душ гел, които допълнително ще изсушат кожата.

2. Нанесете кисело мляко върху изгорялата кожа. Намажете млякото на дебел слой върху кожата и изчакайте да засъхне преди да отмиете с хладна вода. Киселото мляко охлажда кожата и успокоява раздразненията, освен това действа хидратиращо.

3. Пийте повече вода! Водата не трябва да бъде ледено студена, за да не настинем, същото така да се избягват и газираните напитки. Можем да се разхладим и със студен зелен чай.

4. Народна медицина – използвайте каша от пасирана краставица или ситно настърган картоф, която след нанасяне върху изгорелия участък облекчава болката и хидратира кожата.

5. Използвайте ябълков оцет. Оцетът може да охлади изгорялата кожа по-добре от обикновена вода. Нанесете малко оцет върху засегнатите зони, като използвате памучен тампон или хавлиена кърпа.

6. Приемете вана със сода.  Ако изгарянето е по цялото тяло, накиснете се във вана с пакетче сода, която сте разтворили в леко хладка вода. След ваната не избърсвайте тялото с хавлия, а оставете водата със содата да изсъхне по кожата.

[su_box title=“ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ:“ box_color=“#1da260″]Избягвайте да ходите на плаж, когато е много горещо в интервала между 11:00 и 16:00 часа. В това време слънцето е най-силно и вероятността да изгорите е твърде голяма. [/su_box]