Как да си направим жива вода

Повечето от нас са чували словосъчетанията жива вода и мъртва вода, но не всеки знае точно какво е значението.

Според фолклора: Под жива вода се разбира вода, която има вълшебни и чудотворни свойства, например да съживява починал човек. Често се охранява от зли духове и същества и героят трябва да мине през много препятствия за да се сдобие с нея. В някои приказки починалият първо се залива с мъртва вода, която затваря раните, и след това с жива вода за съживяване.

Тълкуване според химичния състав на водата:

Според някои, мъртвата вода е синоним на дестилираната вода, която не съдържа никакви примеси, соли или минерали. Дестилираната вода е най-чистата вода, която почти не се среща в природата, но лесно може да се получи чрез уред за дестилация.

Мъртвата вода (анолит, киселинна вода) е безцветна, прозрачна течност с кисел вкус и характерен мирис на киселина. Тази вода е отлично бактерицидно и дезинфекциращо средство. При съхраняване в плътно затворени съдове тя запазва свойствата си 2-3 седмици.

Живата вода (католит, алкална вода) е по-мътна, сивкава течност, без мирис, с алкален вкус, много мека.  Живата вода е отлично тонизиращо и стимулиращо средство. Тя ускорява биологичните процеси в организма, увеличава кръвното налягане, подобрява усвояването на храната, ускорява обмяната на веществата, подобрява апетита, придава енергия, бодрост. Тя бързо лекува различни рани, от драскотини, раздразнения на кожата, до язви на стомаха и дванадесетопръстника. Живата вода освежава увехналите цветя и след това те дълго запазват свежестта си. Семената, киснати в жива вода преди да бъдат посяти, покълват по-бързо, а при периодично поливане с жива вода дават по-добра реколта, която и узрява по-бързо. Живата вода е отлично средство за пране, обезмасляване на повърхности, стимулиране растежа на домашните животни. Тя губи свойствата си по-бързо, отколкото мъртвата вода, за около седмица, при условие, че се съхранява в плътно затворени съдове.

В  днешно време е много модерно да се филтрира водата, като се използват различни кани с филтри. Чрез тях водата наистина се пречиства, но с това се унищожават и всички полезни минерали, които са така важни за нашия организъм. Затова е хубаво филтрираната вода да се редува с жива (алкална) вода.

Как да си направим жива вода в домашни условия

Жива водаНай-бързият и евтин начин да си направим сами жива вода в домашни условия е като я замразим. Наливаме чиста вода в съд с капак и я оставяме във фризера, докато на повърхността се образува тънък слой лед. Този слой се премахва, след което останалата вода отново се поставя във фризера, докато не замръзне 2/3 от водата, след което се прави дупка в средата и се излива останалата незамръзнала вода. Останалият лед е живата вода, която можем да пием, след като се размрази.

Важно: живата вода не се претопля или повторно замразява. Съхранява се до 1 седмица.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE