Как да си направим жива вода

Жива вода – повечето от нас са чували словосъчетанията жива вода и мъртва вода.

Според фолклора

Под жива вода се разбира вода, която има вълшебни и чудотворни свойства. Често се охранява от зли духове и същества и героят трябва да мине през много препятствия за да се сдобие с нея.  В някои приказки починалият първо се залива с мъртва вода, която затваря раните, и след това с жива вода за съживяване.

Тълкуване според химичния състав на водата

Според някои, мъртвата вода е синоним на дестилираната вода, която не съдържа никакви примеси, соли или минерали. Дестилираната вода е най-чистата вода, която почти не се среща в природата, но лесно може да се получи чрез уред за дестилация.

Мъртвата вода (анолит, киселинна вода) е безцветна, прозрачна течност. Тя е  с кисел вкус и характерен мирис на киселина. Тази вода е отлично бактерицидно и дезинфекциращо средство.  При съхраняване в плътно затворени съдове тя запазва свойствата си 2-3 седмици.

Живата вода (католит, алкална вода) е по-мътна, сивкава течност, без мирис, с алкален вкус, много мека.  Живата вода е отлично тонизиращо и стимулиращо средство. Тя ускорява биологичните процеси в организма. Живата вода увеличава кръвното налягане, подобрява усвояването на храната, ускорява обмяната на веществата, подобрява апетита, придава енергия, бодрост. Тя бързо лекува различни рани, от драскотини, раздразнения на кожата, до язви на стомаха и дванадесетопръстника. Живата вода освежава увехналите цветя и след това те дълго запазват свежестта си. Семената, киснати в жива вода преди да бъдат посяти, покълват по-бързо.  При периодично поливане с жива вода дават по-добра реколта, която и узрява по-бързо. Живата вода е отлично средство за пране, обезмасляване на повърхности, стимулиране растежа на домашните животни.  Тя губи свойствата си по-бързо, отколкото мъртвата вода, за около седмица, при условие, че се съхранява в плътно затворени съдове.

В  днешно време е много модерно да се филтрира водата, като се използват различни кани с филтри. Чрез тях водата наистина се пречиства, но с това се унищожават и всички полезни минерали, които са така важни за нашия организъм. Затова е хубаво филтрираната вода да се редува с жива (алкална) вода.

Как да си направим жива вода в домашни условия

Жива водаНай-бързият и евтин начин да си направим сами жива вода е като я замразим. Наливаме чиста вода в съд с капак и я оставяме във фризера, докато на повърхността се образува тънък слой лед. Този слой се премахва, след което останалата вода отново се поставя във фризера, докато не замръзне 2/3 от водата. После се прави дупка в средата и се излива останалата незамръзнала вода.  Останалият лед е живата вода, която можем да пием, след като се размрази.

Важно: живата вода не се претопля или повторно замразява. Съхранява се до 1 седмица.