Почистване на стени

Почистване на стени без да увредите цвета и боята? Как може да стане това?
Поддръжката на боядисаните стени хич не е лесна задача. Всичко ново рано или късно се замърсява . Всеки се старае да запази за по-дълго свежестта в дома си след ремонта.


Съществуват няколко варианата , за почистване на стени от замърсявания.
* почистване на стени боядисани с латекс
* почистване на стени боядисани с блажна боя
* почистване на стени със специфична мазилка

Преди да започнете почистването трябва да си изясните няколко въпроса.
С какво е боядисана стената ? Какви препарати и средства ще използвате за почистването?

Почистване на стени боядисани с латекс

Латексът е водоразтворим , но това не пречи да го почистите с разтвор от вода и миещ препарат. Гъбата , парцала и почистващия препарат НЕ ТРЯБВА да имат абразивен ефект ( да наранят повърхността на латекса).
Има различен тип латекс според нивото му на издържливост към почистване. Латексът за бани и кухни е от най-издържливите, той е и по-лъскав. Колкото е по-матов  е латекса – толкова по-малко миещ се. Матовия латекс се мие само с чиста вода, без миещи препарати вътре. В противен случай се изтрива самия латекс.

Почистване на стени боядисани с блажна боя

Блажната боя не е  лесно разтворима и почистването й е далеч по-леко от това на латекса. Можете да използвате широка гама от миещи препарати продавани по магазините.Избягвайте препарати които избелват и оцветяват, също така не използвайте абразивни почистващи средства ,за да не нараните повърхността на боята. След третиране с препарат изтъркайте стената с влажна кърпа и подсушете .

Почистване на стени със специфична мазилка

Почистване на стени със специфична мазилка от прах и замърсявания. Ако замърсяването е само от силно наслоен прах , е  достатъчно стената да се почисти с вода под налягане. Можете да опитате с водоструйка , накрайник за маркуч който създава налягане . Друг вариант е обдухване със сгъстено въздух.
Ако има петна по мазилката , опитайте да почистите с четка и миещ препарат ( препарата да не оставя петна и да не оцветява). За да сте сигурни, че препарата не оцветява- опитайте на малка част от стената която не се вижда.

ВАЖНО!
Ако петната които трябва да почистите са големи ,или не се получава с търкане . Решение на проблема е пребоядисване на замърсения участък. Пребоядисването трябва да бъде със същия тип и цвят латекс/боя/мазилка .