Как се почиства котлен камък

Котлен камък – има начини да почистваме котлен камък , без това да се отразява на семейният ни бюджет. Да не забравяме, че при употребата на силни химични вещества съществува известен риск от проява на алергична реакция, особено що се отнася до по-чувствителната детска кожа.
Качествените препарати струват скъпо, а ние не разполагаме с достатъчно средства, за да си позволим такива.Голяма част от битовата техника свързана непосредствено с вода се замърсява или поврежда от котления камък. Той  може лесно да бъде отстранен, по няколко прости начина и предметът да възвърне бляскавия първоначален вид.

Ето и варианти на почистване на различните домакински съдове от котлен камък с лимонена киселина:
Почистване на котлен камък
Почистване / отпушване на ютия от котлен камък

1 пакетче лимонена киселина се разтваря във водата, с която пълните ютията. Включвате я и гладите някакъв парцал, докато не свърши течността. Ако се наложи повтаряте процедурата. После измивате хубаво ютията с чиста вода. Периодично правите профилактика.
Почистване на котлен камък

Почистване на котлен камък от пералня

10 пакетчета лимонена киселина(100 гр.) се изсипват в отделението за праха за пране. Пералнята се пуска празна с програма на 60 градуса. Препоръчително е пералнята да се почиства от котления камък два пъти годишно.

Почистване на котлен камък

Почистване на котлен камък от фаянс

75 гр. лимонена киселина се разтварят в 250 мл хладка вода и се добавя 1 ч. лъж. веро. Течността се изсипва в пулверизатори  се напръскват  засегнатите повърхности. После се измива с чиста вода.
Почистване на котлен камък
Почистване на котлен камък от стерилизатор

1 пакетче лимонена киселина се разтваря в водата за стерилизатора. Изсипва се в уреда и се пуска да работи. После  изсипвате водата и се повтаряте процедурата многократно до получаване на желания ефект.

Почистване на котлен камък  с други подръчни материали :
Оцет (истински бял, винен или ябълков) и сода бикарбонат. Тези съставки са  винаги подръка вкъщи.

Необходими са ви:

  1. Една нормална гъбичка с мека и с абразивна страна
  2. Бял истински оцет
  3. Сода бикарбонат

С меката част на гъбата намазвате обилно с оцет. Изцеждате я и обръщате с абразивната част, върху нея ръсите сода бикарбонат и минавате намазания с оцет участък търкайки.