Картичка за имен ден

Картичка за имен денКартичка за имен ден с букет рози

Именият ден е личен празник и се празнува по църковния календар на празника на определен светец.

На този ден всеки иска  да зарадва любимия човек, приятел или колега с най-хубавия подарък или красива картичка с пожелание. Картичката за имения ден повдига настроението на всеки именик, затова избирайте картички с послание или картинка, която ще зарадва този към когото е адресирана.

Предлагаме Ви колекция от картички за имен ден с красиви снимки и хубави пожелания за мъже, жени, За даване на имена на новородените деца (както в православието, така и в католицизма) има различни традиции като например:

  • на името на родителите и по семейна линия (антична традиция е случаят с Александър Велики)
  • на името на светеца, който се празнува в деня на раждането или в деня на кръщението
  • на името на близки
  • на името на кръстника

Картичка за имен ден Картичка за имен ден Картичка за имен ден Картичка за имен ден Картичка за имен ден

Празнуващият се нарича именик.

Някои имена могат да бъдат изведени от различни светци, мъченици и събития. Изборът на именика на коя от възможните дати ще празнува зависи и от това, на кого точно е кръстен.

Повечето имени дни са твърди – на една и съща дата всяка година, но малка част от църковните празници се местят заедно с Великден.

Подвижни имени дни в България

Подвижните празници са свързани с легенди около основното за християнството Възкресение, чиято дата се определя според Пасха и първото пролетно пълнолуние, различно при католици и православни. В постоянните празници обаче няма разминаване, тъй като за тях повечето православни църкви ползват подобен на григорианския календар.