ПОЧИСТВАНЕ НА СРЕБРО

Почистване на сребро . Според научни изследвания първите сребърни накити са се появили в Египет в периода 5000 – 3400 години преди новата ера.  Благородният метал почти не се среща в самороден вид и в далечното минало се е ценил повече от злато. Древните народи са се окичвали със сребърни накити, понеже са вярвали, че среброто обладава с неземна магическа сила.

В днешно време почти всеки притежава в дома си поне един сребърен предмет било то бижу, сувенир или прибор за хранене. За съжаление с времето среброто губи красивия блясък вид и потъмнява в зависимост от примесите, като придобива черен, зелен или сив оттенък.

[button size=”large,small,mini” color=”green” url=”https://www.” ]Как да почистим среброто?[/button]

Среброто се почиства според вида на примесите в него и скъпоценни камъни, ако говорим за сребърно бижу или сувенир.

КАК СЕ ЧИСТИ СРЕБРО

1. В случай че среброто е само замърсено ( с пясък, прах, пот или козметика), измийте го в горещ сапунен разтвор. Вместо сапун може да добавите препарат за съдове Fairy. След като среброто е престояло малко в сапунения разтвор, може да го изчеткате с мека четка за зъби. Това почистване няма да върне блясъка на метала, но е най-лесния и безопасен  начин за почистване в домашни условия.

2. Обикновените сребърни бижута без камъни по тях може да изсветлим, като поставим среброто в разтвор с 10% лимонена киселина или амонячен спирт ( за по-голям ефект разтвора леко се загрява).

3. Народно средство за почистване на среброто е картофът. Настъргваме суров картоф на ситно ренде и го заливаме с вода. В получената смес потапяме сребърните изделия за няколко минути. След това с вълнен плат полираме до блясък.

[button size=”large,small,mini” color=”green” url=”https://www.” ]Как да върнем блясъка на потъмнялото сребро:[/button]

* Потъмнелите сребърни прибори за хранене се почистват в соден разтвор. Покриваме дъното на тава или тенджера с фолио и нареждаме србърните прибори.Посипваме приборите с 2-3 супени лъжици сода бикарбонат и отгоре покриваме отново с фолио за печене. Наливаме отгоре гореща вода (вряла). След 10-15 минути изплакваме приборите с хладка чешмяна вода.

* За втория начин за почистване на сребро в домашни условия подготвяме сол, сода, фолио за печене и препарат за миене на съдове. Обвиваме купа с фолио и нареждаме сребърните бижута. Отгоре сипваме сол, сода и няколко капки пепарат за съдове Fairy. Заливаме с гореща вода и след 10 минути измиваме с хладка вода.

* Един от най-ефикасните, но и агресивните начини за почистване на потъмнялото сребро е смес от паста за зъби, сода и амонячен спирт. С мека четка за зъби нанасяме от сместа върху среброто, след което измиваме с хладка вода.Пастата за зъби идеално почиства тъмните петна, но не се препоръчва и за често използване поради причината, че е предпоставка за поява на микро пукнатини в метала.

* По малките сребърни бижута се почистват идеално със смес от настърга тебеши и амонячен спирт с помощта на мека четка за зъби, след което се измиват с хладка вода.

[button size=”large,small,mini” color=”green” url=”https://www.” ]Как да почистим сребърни бижута с камъни:[/button]
В никакъв случай не почиствайте сами сребърни бижута с кехлибар, перли и корал. Тези камъни са изключително чувствителни към различни киселини и химични разтвори. За това най-удачно е да използвате услугите на  ювелирен магазин.
1. Среброто с камъни е най-добре да се почиства със специални течности закупени от ювелирен магазин, които не само че ще почистят среброто, но и ще го покрият със защитен слой.

2. В домашни условия можем да приготвим следната смес: стърготина от домашен сапун и няколко капчици амонячен спирт се кипват ( но без да се оставя сместа да ври). С получената смес с помощта на мека четка за зъби се почиства метала. Околко камъните почистваме с помощта на клечка за уши напоена със сместа.

В случай че почиствате матирано сребро НЕ използвайте, като средство содата и пастата за зъби.

Почистеното сребърно бижу трябва да полежи няколко дни, преди да се сложи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE