Лъжа !Как да разберем че ни лъжат?

Хората често произнасят лъжа умишлено, но е възможно някой да ни излъже без да осъзнава това. За щастие в повечето случаи е лесно да разобличим лъжеца, като наблюдаваме поведението му по време на разговор.

Събеседникът ви лъже, ако:

1.Прикрива устата си или уязвимите части на тялото

Лъжецът често слага ръка на устата или докосва устните си. Този жест свидетелства за подсъзнателно прекратяване на комуникацията.

Измамникът инстиктивно прикрива уязвимите части на тялото: главата, шията, корема. Причина за това е, че лъжата ни кара да се готвим към възможна атака от събеседника.

2. Повтаря се и разказва с прекалено много детайли

Лъжецът не обича мълчанието, затова се старае да запълни всяка секунда от разговора с ненужни подробности. Чрез тези измислени детайли  той се опитва да убеди събеседника си в истиността на историята.

За лъжеца е характерно, че повтаря едни и същи фрази по няколко пъти. По този начин той печели време за да измисли нови лъжи.

3. Готви се към отстъпление

Лъжата кара човека подсъзнателно да търси път към бягство. Затова лъжците, ако стоят прави гледат да застанат близо до врата, ако са седнали се обръщат с лице към изхода.

Ако събеседникът изведнъж от отпусната спокойна поза се стегне – това е признак за лъжа. От негова страна това е още веднъж един начин да се готвим към отстъпление.

4. Думите му и езика на тялото не съвпадат

Очевиден признак за лъжа – противоречие между думите на човека и невербалните сигнали, които изпраща.

Очевиден пример – някой разказва трагична и сериозна история и в същото време се усмихва и се държи оживено.

5. Сменя честотата на дишане

Лъжецът рефлексно започва да диша по-тежко, понеже от лъжата се изменя честотата на сърдечните съкращения. Понякога лъжецът трудно изговаря думите, защото му пресъхва устата – още една реакция на организма.

6. Нетипично движи очите си

Не може да се каже, че чрез един поглед може да се определи лъжеца. Ако обаче познавате достатъчно събеседника си, може да го хванете в лъжа, ако нетипично за него движи очите или избягва погледа ви.

Един универсален начин да хванем лъжеца е, ако събеседникът гледа постоянно към вратата.

7. Става агресивен

Най-добрата защита е атаката. Именно затова лъжеца е склонен към внезапни вербални атаки с изблик на ярост.

Друг агресивен сигнал, който подсъзнателно изпраща събеседника към вас е  дългият поглед без премигване. По този начин лъжеца в опита си да изглежда правдив, всява ужас и се издава при това.

8. Нервничи без видима причина

Всяка проява на излишно безпокойство може да е сигнал за лъжа. Става въпрос за нервни поклащания върху стола, чести докосвания по косата, нервни движения с ръце и крака. Особено показателно е последното – ако човекът прекалено мърда с краката си, значи се готви за бягство и подсъзнателно чувства заплаха.

Важно уточнение

Преди да обвинявате когото и да е в лъжа, наблюдавайте неговото поведение. Ако изброените по-горе сигнали се проявяват, не означава че пред вас стои патологичен лъжец. Възможно е събеседникът ви да е суетен по природа или да страда от хиперактивност  и дефицит на вниманието.

Възможна е и обратна ситуация: някой ви лъже, но не проявява нито един от изброените признаци.