РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА
Микоровълновата фурна може да ни служи не само за затопляне на готови ястия, но и за приготвяне на бързи и лесни кексове. Приготвянето на кекс в микровълнова фурна отнема от 2 до 15 минути в зависимост от рецептата на тестото,а времето за печене не трябва да надвишава 2 минути.
ПОДГОТОВКА НА ПРОДУКТИ И СЪДОВЕ
За да изпечете кекс в микровълнова фурна, трябва да изберете подходящ съд. В никакъв случай не използвайте метални формички. Най-удачно е да печете кекса в керамична чаша или силиконова форма.
РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА:
1. Рецепти за кекс в чаша за микровълнова фурна с какао и нес кафе
Необходими продукти:
- 75 гр брашно;
- 10 гр нес кафе;
- 35 гр какао;
- 45 гр захар;
- Набухвател (бакпулвер) — 6 гр;
- 30 мл прясно мляко;
- 1 яйце ;
- олио — 34 гр;
- Ванилия — 5-6 гр.
Начин на приготвяне:
Смесваме в купа всички сухи съставки. Добавяме яйцето, млякото и олиото. Разбъркваме всички съставки до получаване на хомогенна смес и изсипваме сместа в керамична чаша, която е предварително намазана с олио от вътрешната страна. Печем кекса около 90 секунди на 800 градуса. Кекса може да се поднесе с топка ванилов сладолед.
2. Рецепта за мраморен кекс в микровълнова фурна
Необходими продукти:
- 2 яйца;
- 170-180 гр захар;
- Малка кутия сладкарска сметана 200 мл;
- Бакпулвер;
- 135 гр брашно;
- 45 гр какао;
- Ванилия — 3-4 гр;
- Стафиди — 60 гр.
За глазурата:
- 50 гр захар;
- 50 гр сметана;
- 30 гр какао на прах.
Начин на приготвяне:
Разбъркваме в купа яйцата и захарта. Добавяме брашно, бакпулвер и сметана. Всички продукти разбъркваме и разделяме сместа на 2 равни части. В едната половина смес добавяме какао, а в другата половина добавяме ванилия и стафиди. За изпичане на кекса ще ни е необходима силикнова форма за кекс. Намазваме стените на формата с олио и поръсваме с малко галета. Изсипваме във формата бялата смес, след което на тънка струя добавяме и какаовата смес. Печем в микровълнова фурна около 5-6 минути в зависимост от мощността на микровълновата фурна. Докато кекса се изпича приготвяме глазурата, с която после намазваме готовия кекс.
3. Рецепта за ягодов кекс в микровълнова фурна
Необходими продукти:
- Краве масло — 14 гр;
- Яйце;
- Ванилия — 4 гр;
- Захар — 55 гр;
- Брашно — 45-50 гр;
- Набухвател (бакпулвер) — 7 гр;
- Канела — 4-5 гр;
- Ягоди- 4-5 бр .
Начин на приготвяне:
Смесваме всички продукти, без ягодите и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Ягодите нарязваме на ситно и добавяме към тестото. С полученото тесто пълним 2 керамични или една стъклена купа, но не прекалено за да не изтече тестото (оставяме около 2 пръста разстояние). В зависимост от мощността на микровълновата времето за изпичане може да отнеме от 60 до 120 секунди.
Приготвяне на глазурата: разбъркваме лъжица разтопено масло с 3 гр ванилия , 10 гр. пудра захар и 25 гр. сметана. Сместа се разбърква до получаване на еднородна смес, с която се залива леко изстиналия кекс.
4. Рецепта а бананов кекс в микровълнова фурна
Необходими продукти:
- Разтопено краве масло — 18-20 гр;
- Яйце;
- Прясно мляко — 25 гр;
- 1 банан;
- Брашно — 85-90 гр;
- Захар — 70-75 гр;
- Набухвател (бакпулвер) — 5-6 гр;
- Сладолед крем-брюле.
Начин на приготвяне:
Разтопеното краве масло се разбърква с млякото и яйцето. Банана се намачква с вилица, добавя се към сместа и се разбърква до получаване на еднородна смес. Добавя се брашното, захарта, бакпулвера и се разбърква още веднъж. Тестото се изсипва в купа за микровълнова и се пече 75-80 секунди . При необходимост времето за изпичане може да се увеличи с още 10-20 секунди. Поднася се с топка сладолед.
РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА – СЪВЕТИ И ТЪНКОСТИ В ПРИГОТВЯНЕТО
– Яйцата и захарта трябва да разбъркват до разтварянето на кристалите захар, ако захарта не се разтвори, тя ще загори в микровълновата фурна;
– Тестото за кекса трябва да бъде рядко. Ако прекалите с брашното и получите гъсто тесто, кексът ще стане твърд и безвкусен;
– При печене на кекс в микровълнова фурна, няма да получите златна коричка. За да изглежда кекса по-апетитно, добавете какао или залейте съ глазура.;
– При изпичане кексът силно увеличава обема си, за да не излезе тестото от формата за печене, пълнете две трети със смес от общия обем;
– Кекс в приготвен в микровълнова фурна, често става сух без допълнителни съставки. Добавете ягоди, шоколад или др. плод за да приготвите по вкусен и ароматен кекс;
– За да не сбъркаме с времето за печене, по-добре да печем по-малко и след това да добави при необходимост още 10-20 секунди, отколкото да прпечем и получим сухо тесто.