Рецепти за кекс в микровълнова фурна

РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА

Микоровълновата фурна може да ни служи не само за затопляне на готови ястия, но и за приготвяне на бързи и лесни кексове. Приготвянето на  кекс в микровълнова фурна отнема от 2 до 15 минути в зависимост от рецептата на тестото,а  времето за печене не трябва да надвишава 2 минути.

ПОДГОТОВКА НА ПРОДУКТИ И СЪДОВЕ

За да изпечете кекс в микровълнова фурна, трябва да изберете подходящ съд. В никакъв случай не използвайте метални формички. Най-удачно е да печете кекса в керамична чаша или силиконова форма.

РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА:

1. Рецепти за кекс в чаша за микровълнова фурна с какао и нес кафе

Кекс в микровълнова фурна

Необходими продукти:

  • 75 гр брашно;
  • 10 гр нес кафе;
  • 35 гр какао;
  • 45 гр захар;
  • Набухвател (бакпулвер) — 6 гр;
  • 30 мл прясно мляко;
  • 1 яйце ;
  • олио — 34 гр;
  • Ванилия — 5-6 гр.

Начин на приготвяне:

Смесваме в купа всички сухи съставки. Добавяме яйцето, млякото и олиото. Разбъркваме всички съставки до получаване на хомогенна смес и изсипваме сместа в керамична чаша, която е предварително намазана с олио от вътрешната страна. Печем кекса около 90 секунди на 800 градуса. Кекса може да се поднесе с топка ванилов сладолед.

2. Рецепта за мраморен кекс в микровълнова фурна

Рецепта за мраморен кекс

Необходими продукти:

  • 2 яйца;
  • 170-180 гр захар;
  • Малка кутия сладкарска сметана 200 мл;
  • Бакпулвер;
  • 135 гр брашно;
  • 45 гр какао;
  • Ванилия — 3-4 гр;
  • Стафиди — 60 гр.

За глазурата:

  • 50 гр захар;
  • 50 гр сметана;
  • 30 гр какао на прах.

Начин на приготвяне:

Разбъркваме в купа яйцата и захарта. Добавяме брашно, бакпулвер и сметана. Всички продукти разбъркваме и разделяме сместа на 2 равни части. В едната половина смес добавяме какао, а в другата половина добавяме ванилия и стафиди. За изпичане на кекса ще ни е необходима силикнова форма за кекс. Намазваме стените на формата с олио и поръсваме с малко галета. Изсипваме във формата бялата смес, след което на тънка струя добавяме и какаовата смес. Печем в микровълнова фурна около 5-6 минути в зависимост от мощността на микровълновата фурна. Докато кекса се изпича приготвяме глазурата, с която после намазваме готовия кекс.

3. Рецепта за ягодов кекс в микровълнова фурна

Необходими продукти:

  • Краве масло — 14 гр;
  • Яйце;
  • Ванилия — 4 гр;
  • Захар — 55 гр;
  • Брашно — 45-50 гр;
  • Набухвател (бакпулвер) — 7 гр;
  • Канела — 4-5 гр;
  • Ягоди- 4-5 бр .

Начин на приготвяне:

Смесваме всички продукти, без ягодите и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Ягодите нарязваме на ситно и добавяме към тестото. С полученото тесто пълним 2 керамични или една стъклена купа, но не прекалено за да не изтече тестото (оставяме  около 2 пръста разстояние). В зависимост от мощността на микровълновата времето за изпичане може да отнеме от 60 до 120 секунди.

Приготвяне на глазурата: разбъркваме лъжица разтопено масло с 3 гр ванилия , 10 гр. пудра захар и 25 гр. сметана. Сместа се разбърква до получаване на еднородна смес, с която се залива леко изстиналия кекс.

4. Рецепта а бананов кекс в микровълнова фурна

Бананов кекс в микровълнова фурна

Необходими продукти:

  • Разтопено краве масло — 18-20 гр;
  • Яйце;
  • Прясно мляко — 25 гр;
  • 1 банан;
  • Брашно — 85-90 гр;
  • Захар — 70-75 гр;
  • Набухвател (бакпулвер) — 5-6 гр;
  • Сладолед крем-брюле.

Начин на приготвяне:

Разтопеното краве масло се разбърква с млякото и яйцето. Банана се намачква с вилица, добавя се към сместа и се разбърква до получаване на еднородна смес. Добавя се брашното, захарта, бакпулвера и се разбърква още веднъж. Тестото се изсипва в купа за микровълнова и се пече  75-80 секунди . При необходимост времето за изпичане може да се увеличи с още 10-20 секунди. Поднася се с топка сладолед.

 РЕЦЕПТИ ЗА КЕКС В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА – СЪВЕТИ И ТЪНКОСТИ В ПРИГОТВЯНЕТО

– Яйцата и захарта трябва да разбъркват до разтварянето на кристалите захар, ако захарта не се разтвори,  тя ще загори в микровълновата фурна;

– Тестото за кекса трябва да бъде рядко. Ако прекалите с брашното  и получите гъсто тесто, кексът ще стане твърд и безвкусен;

– При печене на кекс в микровълнова фурна, няма да получите златна коричка. За да изглежда кекса по-апетитно, добавете какао или залейте съ  глазура.;

– При изпичане кексът силно увеличава обема си, за да не излезе тестото от формата за печене, пълнете две трети със смес от общия обем;

– Кекс в приготвен в микровълнова фурна, често става сух без допълнителни съставки. Добавете ягоди, шоколад или др. плод за да приготвите по вкусен и ароматен кекс;

– За да не сбъркаме с времето за печене, по-добре да печем по-малко и след това да добави при необходимост още 10-20 секунди, отколкото да прпечем и получим сухо тесто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE