Как да отглеждаме кокичета

кокиче засажданеКокичето (Galanthus) е род включващ около 20 вида ниски, едносемеделни, многогодишни растения, причислени към известното семейство Кокичеви. Най-познатият вид е Galanthus nivalis. Подземният орган при всички представители на рода е дребна луковица. Кокичетата са разпространени предимно в умереният климатичен пояс, където има снежна и студена зима. Те са първите растения, които цъфтят през пролетта, още преди да се е стопила снежната покривка. Техните листа са ципести, нежно зелени, с успоредна нерватура (жилкуване) и не притежават дръжка. Тези растения цъфтят в снежно бели, малки цветове, издаващи нежен и много приятен аромат.От стръковете на блатното кокиче (Leucojum aestivum) се извлича лекарственото вещество galantamin за производството на българското лекарство Nivalin (в миналото за тази цел е ползвана луковицата на Galanthus Nivalis), използвано в миналото за лечение на детски паралич, и намиращо приложение в съвременната медицина за лечение на Алцхаймер.

Кокичето е многолетно растение, за което има много кратък вегетативен период с ранен период на цъфтене. Притежават 6 венчелистчета, но само външните 3 са обособени. Между тях се намират още венчелистчета, които обаче са срастнали. В средата им се намират тичинките и плодника. Достигат на височина 15-20 см и ширина 2-3 см.

Кокичето започва да цъфти през в средата и в края на месец март и съхраняват пъпката само 10-15 дни.

Видове кокичета

В природата съществуват около 16-18 вида кокичета. Почти всички са редки и се отнасят към защитените видове. Популярни са следните култивирани сортове:

  1. Галантус Пликатус или сгънати кокичета: най-едрият сорт кокичета с височина около 25 см и диаметър на пъпките 4 см. Краищата на листата са леко подвити. Период на цъфтене: края на март и началото на април;
  2. Галантус Воронов: среден вид по размери, цъфти към края февруари и в началото на март месец. Листата имат жълт оттенък с блясък, пъпките са снежно бели с диаметър приблизително 2.5 см;
  3. Белоснежно кокиче:  цъфти в средата на март месец. Листата са къси и широки, пъпките средни по размер   2,5–3 см, от този вид са култивирани декоративни сортове в това число и с кадифени листа;
  4. Широколистно кокиче: този сорт кокичета издържа на ниски температури, има едри луковици, листата достигат до 20 см на дължина и до 3.5 см широчина, пъпките са с размери  3,5–4 см в диаметър. Цъфтят късно в началото и в средата на май месец.

 

Къде да засадим кокичета

Периодът на цъфтене на кокичето е кратък, затова засаждайте цветето на видимо място за да се радвате максимално на белоснежните, нежни цветове. Кокичето предпочита разсеяно осветление, най-предпочитано място за засаждане е до храст или под ниско дърво. Могат да се засадят в съседство с други луковични растения: лалета, крокуси или други късно цъфтящи растения.

Засаждане

засаждане на кокиче

Кокичето обича плодородна и влажна почва, без риск от задържане на вода. Засаждайте луковиците  на равни места в период от юли до септември месец, когато се намират в покой. .

Луковиците трябва внимателно да се избират – избирайте ги здрави, плътни без петна и наранявания. В случай че нямате възможност веднага да засадите луковицата, може да я съхранявате известно време в леко навлажнен пясък .

Грундът преди засаждане се прекопава, като се смесва с малко тор или торф. Ако почвата е тежка и глинеста, задължително се добавя речен пясък в съотношение: 1/2 кофа пясък на  1 м². Изкопават се дупки с дълбочина  6–8 см, на разстояние  15–25 см една от друга, след което се поливат.