Коледни картички 2021

Колекция избрани коледни картички с пожелания за малки и големи. Зарадвайте близките си хора, като им изпратите коледни картички. Понякога и най-малките жестове, като неочаквана целувка по бузата или топла прегръдка или просто картичка могат да оставят усещане, много по-силно от това при подарена материална вещ.

Картички  за Коледа

Коледа е един от най-големите и светли празници, които празнуваме. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар).

По традиция украсяваме коледна елха заедно с цялото семейство. Точно в полунощ на 24 срещу 25 декември светлината на украсеното дръвче трябва да огрява всеки дом, за да бъде годината здрава и плодородна.

Пожелание за Коледа
Весела Коледа
Коледни картички
Koledni kartichki

Интересни факти за Коледа по света:

В България празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер (Малка Коледа). Из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата. Малките коледари обикалят през деня на 24 декември с дрянови сурвачки, тропат по вратите и пеят в къщите коледарски песни, стихове и благословии.

На Коледната трапеза баницата с късмети е задължителна. Късметчетата се приготвят предварително и могат да се напишат дори от децата на листчета и да се пъхнат в баницата.

В Австралия Коледа често се празнува на плажа при 40 °C температура. В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските. Австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.

В Белиз елхата се украсява с лодки, символизиращи успешната риболовна индустрия на страната. Друга типична декорация са птиците, които са символ на мира.

В Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.

Австрия е страната, където се ражда известната коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена за пръв път в църквата „Свети Никола“ в Обендорф, близо до Залцбург, през 1818 г.