Загадките на древните кристални черепи

Кристалният череп е модел на човешки череп, който е скулптуриран кристална скала. Археолозите са извадили около тринадесет кристални черепа в Централна и Южна Америка, а също така и в някои части на Мексико. Съществуват доказателства, че тези черепи са били намерени в близост до руините на древните цивилизации на Ацтеките и Маите. Историците също твърдят, че някои от черепите имат връзка с древните цивилизации в Перу. Тези кристални черепи са на възраст между 5 000 и 36 000 години. Кристалните черепи са една от неразрешените загадки на древния свят. Много от местните хора твърдят, че тези кристални черепи имат магически и лечебни свойства. Въпреки това няма доказателства в подкрепа на тяхното твърдение. Техният произход е неразрешима мистерия. Тук ние ще разгледаме някои от кристалните черепи и мистериите, свързани с тях.

Черепа на Мичъл-Хеджес

Кристален череп

Английският археолог Албърт Мичъл Хеджес и дъщеря му Анна открили кристален череп сред развалините на олтара на храм на маите. Черепа е направен от прозрачен кварц и е добре полиран. Въпреки това, долната челюст на черепа липсвала. По-късно тя е била открита много близко до мястото.
Интересен факт е, че тези, които са се допирали до черепа, са имали много странни усещания. Първият човек, който е изпитал такива странни чувства, е била Анна. Тя казала, че е сънувала живота на местните индианци, които са живели преди векове. Тя била в състояние да опише подробно съня си и също казала, че е можела да чуе как индианците са си говорели. Странните сънища се появявали само ако тя пазела кристалния череп близо до масата на леглото си. Ако бил преместен някъде другаде, тя не изпитвала тези странни чувства или сънища. През 1960, след смъртта на баща си, Анна връчила кристалния череп на учените, тъй като тя не вярвала, че черепа е бил създаден от древните индианци, бил прекалено добре изработен. Арт критикът Франк Дордленд след свое разследване открил, че кристалният череп с тегло 5.13 кг, 203 мм дължина и 125.4 мм широчина, е направен от цял кристал. Черепът е направен от различни комбинации от лещи, призми и канали. Тази сложна система създавала необичайни визуални ефекти. Той предава черепа на Hewlett-Packard. Експертите на Hewlett-Packard след анализ открили, че кристалният череп може да е бил рязан само с диамант. Причината е в твърдостта на скалата на кристала, която е малко по-малка от тази на диаманта, топаз и корунд. Черепът се състои от три или четири свръзки и дори долната челюст е свързана. Кристалният череп е в противоречие на всички закони на физиката. Днес той се съхранява в Националния музей на американските индианци във Вашингтон. Ана Мичъл Хеджес в момента е на осемдесет години и живее в Канада.

Кристалния череп на маите

Кристалният череп на маите и черепа аметист са били открити в началото на 20 век в Мексико и Гватемала. Тези черепи са били контрабандно внесени в САЩ от свещеник на маите. Черепа аметист е направен от кварц с виолетов цвят, а кристалният череп е направен от прозрачен кварц. И двата са били изследвани в лабораториите на Hewlett-Packard. Тези черепи са били известни с това, че са рязани срещу оста на кристала. Тези черепи много са си приличали. Другите кристални черепи включват Британския и Парижкия кристален череп, Тексаския кристален череп, Ацтекския череп и така нататък. Единственият череп, който наподобява този на Мичъл-Хеджес, е розовият кварцов череп. Той бе намерен в близост до границата на Гватемала и Хондурас. Той е малко по-голям по размери, отколкото черепа на Мичъл-Хеджес. Въпреки това, той разкрива прекрасна изработка. Защо и как тези кристални черепи са били направени все още е загадка.
Източник: http://sanovnik.bg