Рецепта на козунак Панеттоне

Необходими продукти:

120 мл топло мляко,
15 гр. жива мая,
1 с. л. захар,
1 с. л. брашно;

За тестото:

100 гр. краве масло със стайна температура,
2 яйца,
2 жълтъка,
1/3 чаша (250мл) захар,
3 чаши  брашно,
1/2 ч.л. сол,
1 чаша стафид + сушени плодове на кубчета,
1 жълтък +1 с.л. мляко,
пудра захар;

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топло мляко, добавят се 1 с.л. захар и брашно, след което сместа се разбърква. Покриваме с опаковъчно фолио и оставяме да престои 20-30 мин.

Брашното се пресява заедно със солта, захарта се смесва с маслото, добавят се яйцата, жълтъците и сместа с маята, която подготвихме преди това. Добавяме постепенно брашно и замесваме меко тесто. Тестото не трябва да е прекалено твърдо, но в същото време и да не залепва по ръцете. Тестото се меси не по-малко от 10 минути.
В намаслена купа слагаме  замесеното тесто  и оставяме на топло място за 1,5 – 2 часа ( през това време тестото увеличава обема си двойно).

Втасалото тесто се намачква и се добавят стафидите и сушените плодове нарязани на кубчета, предварително овалени в брашно. Леко размесваме тестото.  Намаслена форма 6 (15 см) за печене застиламе изцяло с хартия за печене, като оставяме хартията по-дълга с 10 см от края на формата.

Слагаме тестото във формата за печене , покриваме  и оставяме така за минимум 1 час ( тестото запълва цялата форма и леко се повдига над края).

Изпичане:

Загряваме фурната до 190 градуса. Намазваме козунака с жълтък,разбит с мляко. Печем 15 минути, след това намаляваме температурата до 165 градуса и печем още 20-30 минути, като проверяваме за готовност през определено време. Изпеченият козунак  се охлажда за 10 минути във формата, след това върху решетката. Отгоре се поръсва с пудра захар.

автор: светочка-мишель

Фотоизточник: https://fotostrana.ru/