10 неща които трябва да направите ако сте на 30

[su_label type=“important“]1. СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ[/su_label]

Проучванията в тази област показват, че тези които са спрели тютюнопушенето преди 40, намаляват шансовете да бъдат засегнати от болест, причинена от пушенето с близо 90%.

[su_label type=“info“]2. Лягайте и ставайте по едно и също време[/su_label]

Естествено, през почивните дни обичаме да се излежаваме до-по късно в леглото. Желателно е обаче да си изградим навик да лягаме и ставаме всеки ден по едно и също време.

Ако спим по-дълго от обичайното няколко дни подред, е възможно да нарушим биологичния ни часовник.

[su_label type=“important“]3. Редовно спортувайте[/su_label]

След навършване на 35 започваме да губим мускулна маса, затова спортуването е особено важно. Най-главното е да намерим подходящ за нас спорт, който ви доставя удоволствие и се практикува регулярно.

[su_label type=“success“]4. Водете си дневник[/su_label]

Ако сте свикнали да таите всичко в себе си, може да се окаже трудна задача за вас и воденето на дневник. Воденето на дневник обаче помага да се справяме по лесно със стресови ситуации, а също ще ви бъде и много интересно да го прочетете след няколко години.

[su_label type=“warning“]5. Започнете да спестявате пари[/su_label]

Може да ви се струва, че има още много време докато остареете, но колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-голяма сума ще съберете.

[su_label type=“info“]6. Постарайте се да осъществите мечтата си[/su_label]

Не отлагайте целите и мечтите си за после. Помислете какво искате – къща, деца, да напишете книга..? Изберете една цел и помислете какво бихте могли да направите за една година за да се доближите към изпълняването й. Съставете план и действайте.

[su_label type=“warning“]7. Научете се да се радвате на това, което имате[/su_label]

Когато сме доволни с това, което имаме, животът ни се струва по-щастлив. Това потвърждават и психолозите, според които благодарността увеличава чувството на щастие и съкращава негативните емоции.

[su_label type=“important“]8. Престанете да мислете, че сте длъжни да угодите на всички[/su_label]

Не си губете времето да поддържате взаимоотношения с тези, които не ви ценят. Никога няма да успеете да угодите на всички за всичко.

Това не означава, че трябва да станете съвсем  като отшелник. Просто отсейте част от приятелите в социалните мрежи и прекарвайте повече време с тези, които ви карат да се чувствате щастливи.

[su_label type=“important“]9. Престанете да се сравнявате с други[/su_label]

Ако постоянно се оглеждате в другите, няма нищо да постигнете сами. Престанете да сравняват вашите постижения с чуждите. По-добре се замислете какво искате да постигнете и какво трябва да направите за да го постигнете.

[su_label type=“success“]10. Простете си за допуснатите грешки[/su_label]

Всички допускат грешки. Не зацикляйте върху миналите грешки – по-добре ги обмислете, извлечете поуката от тях и продължете напред.

По мнения на психолозите, способността да си прощаваме и да се учим от грешките си е ключът към успеха. Не забравяйте, че може да преодолеете всичките си слабости и се старайте да не допускайте старите си грешки.