Как се отглежда орхидея

Орхидея е изключително красиво цвете, което обаче изисква много грижи при отглеждането. Ако отделяте достатъчно време за отглеждане на това невероятно растение, то дълго ще Ви радва със своите красиви цветове.

Орхидея

Съдържание:

1. Адаптация на орхидеята след магазина

2. Поливане, осветление, торене на орхидея

3. Как се размножава орхидеята

4. Видове орхидеи

АДАПТАЦИЯ НА ОРХИДЕЯТА СЛЕД МАГАЗИНА

Купили сте или сте получили, като подарък орхидея и сега се чудите къде да я поставите и как изобщо да се грижите за това красиво цвете.

Карантина и нейната продължителност

Най-важното което трябва първо да направим е да оставим под карантина цветето за около две седмици. За целта е необходимо да отделим орхидеята от други стайни растения, ако имате такива. В случай че нямате място на прозореца, може да поставите цветето върху стойка, табуретка или друго подходящо място.

Важно е да знаем, че само току що купените орхидеи не трябва да се излагат веднага на пряка слънчева светлина, а да се оставят в стаята на сенчесто място. През този период не е удачно да се наторява растението.

Поливането на орхидеята в този адаптивен период също не се препоръчва, просто наблюдавайте листата и останалите части на орхидеята за вредители. След края на карантината постепенно приучете цветето към директната слънчева светлина и при необходимост я поливайте с малки количества вода.

Пресаждане на орхидея

Важно е да знаем, че не трябва да пресаждаме орхидеята веднага след като е купена. Тя може да расте в същата субстанция приблизително две години. Пресаждане веднага се налага само в случаите, когато цветето е засадено в торфен мъх, сфагнум.

Няма нужда да обработвате цветето с различни антистресови добавки, достатъчно е да оставите орхидеята в сухо състояние. Не е необходимо и да обработвате листата с препарати против вредни насекоми, особено ако такива изобщо няма.  Растението, което е оставено в покой, само се справя с адаптацията на новото място.

ПОЛИВАНЕ, ОСВЕТЛЕНИЕ, ТОРЕНЕ

Правилно осветление необходимо за отглеждане на орхидея

Правилното осветление е най-важният фактор при отглеждане на орхидея, който определя дали растението ще цъфти или не. Ако растението получава достатъчно светлина, то ще цъфти редовно, а ако не получава достатъчно – листата постепенно ще придобият светло зелен оттенък, след което ще се издължат и пожълтеят. Трябва да знаем някои правила относно осветяването на орхидеята:

  • орхидеите обичат разсеяната  светлина. Преките слънчеви лъчи не са подходящи при отглеждането на растението в домашни условия;
  • през лятото е желателно да покритие орхидеята с полупрозрачен капак, който да предпази цветето от пряката слънчева светлина;
  • през есента интензивността на слънчевата светлина се снижава и в това време орхидеята преминава в състояние на покой. Когато цветовете им започват да прецъфтяват и листенцата да вехнат, винаги трябва да се отстраняват и почистват
  • продължителност на осветяване . Орхидеята има нужда от светлина от 10 до 12 часа. В случай че цветето не получава достатъчно светлина, се осветява с луминисцента лампа.

Температурен режим за орхидея

Всички видове  орхидеи се разделят на три групи по температурен режим:

  1. топлолюбиви видове орхидеифаленопсиси, дендробиуми. Тези орхидеи са с тропически произход и обичат топлината. За тях е подходяща дневна лятна температура в порядъка на  15 – 32 градуса, а нощната зимна температура е в рамките на 15 – 18 градуса. Температурната амплитуда трябва да варира не повече от 3 до пет градуса на денонощие;
  2. орхидеи обичащи средната температура – милтонии, одонтоглосуми. За такива видове орхидеи в домашни условия се изисква по-прохладен температурен режим. Дневна лятна температура в порядъка на  18 – 22градуса, а нощната зимна температура е в рамките на 12 – 15 градуса;
  3. студенолюбиви видове орхидеи –  австралийски дендробиуми, голяма част от пафиоделиумите, много лаелии. Най-оптималната температура за тях е 22 градуса през лятото и 12-15 градуса нощна зимна температура.

Като цяло можем да отбележим, че на практика всички видове орхидеи, които се отглеждат в домашни условия се отглеждат при дневна температура от 18 до 27 градуса и от 12 до 24 градуса нощна температура.

Поливане на орхидея

Как да поливаме орхидеята

В природата по-голяма част от видовете на това цвете никога не се намира във вода, тъй като корените им не понасят влага. Всяка разновидност обаче има свои особеност при  поливането. Например пафиопедилиум и фаленопсис обичат влажен грунд, а дендробиум и онцидиум имат нужда от по-сух субстрат и се поливат само когато грунда изсъхне напълно.

Повечето видове орхидеи са по- издръжливи към сушата,  отколкото към голямата влажност. По-често поливане се прави в периода на активен растеж и цъфтеж. В случай че орхидеята страда от липса на вода се набръчкват псевдо булбите и листата. Когато орхидеята е поливана прекалено често, листата пожълтяват и омекват, а корените започват да загниват.

През зимата, когато има по-малко светлина и е по-прохладно няма нужда да се полива орхидеята прекалено често след период на цъфтеж и в период на покой.

Орхидеите обичат поливане с мека вода. Много подходяща е дъждовната престояла вода или преварената вода. През лятото цветето се полива два или три пъти в седмицата след пресъхване на външния слой грунд, а през зимата поливането се намалява до минимум – един или два пъти в седмицата.

Торене и подхранване на орхидея

Орхидеята се подхранва само в период на растеж, не по-често от един път на три седмици. За това се използват само специални подобрители — Greenworld, Pocon или Бона Форте.

Най-важното което трябва правите е да съблюдавате указаните пропорции на опаковката.

Орхидеите не обичат концентрирани минерални соли в грунда. Затова в период на подхранване  субстрата се промива с чиста вода, редувайте подхранването и поливането всяка седмица.  Никога не купувайте подхранващи концентрати за други видове растения, не подхранвайте цветето в период на покой и през зимата.

Много специалисти в отглеждането на цветя са против честото подхранване на цветята, защото по този начин се понижава имунитета на самото растение.

КАК СЕ РАЗМНОЖАВА ОРХИДЕЯТА

Вегетативно размножаване на орхидея

Има два начина на вегетативно размножаване. Първият начин е чрез издънка от растението-майка. Издънката се изчаква да порасне малко и тогава се откъсва. Леко се  цепва на някои места. Над мястото на прорезите трябва да има коренчета. От откъсната част може да порасне нова и самостоятелна орхидея.
Вторият начин е да разделят  псевдо булбите и така ще има няколко растения. Обърнете внимание, че всяка псевдобулба ще може да изкара листа.
podrqzvane-na-orhideq

Размножаване на орхидеята чрез семена

Размножаването на орхидеята чрез семена  е доста труден начин. В този случай трябва да се изчака орхидеята-майка да образува семена. За да стане това обаче, ще трябва да опрашите растението. Това е лесно, но пък отглеждането на орхидеята от семка става само в стерилна среда поради голямата уязвимост на семето от различни гъбички.


Видове орхидеи, които могат да се отглеждат в домашни условия

Орхидея Катлея

Орхидея Катлея

Орхидея Дендробиум

Орхидея Дендробиум

Орхидея Пафиопедилум

Орхидея Пафиопедилум

Орхидея Масдевалия

Орхидея Масдевалия

Орхидея Ванда

Орхидея Ванда

Орхидея Булбофилум

Орхидея Булбофилум