Как да направим римски щори

Как да направим римски щори
5 (100%) 1 vote

Римските щори са взаимствани от римските мореплаватели. И в миналото, както и сега те се изработват на един и същи принцип – парче плат, което има опция за вдигане и сваляне.
римски щори

В случай,  че разполагате с излишно парче красив плат може да го използвате са изработване на римска щора. Разходът на материала е минимален – плат с размерите на прозореца плюс два сантиметра за шевовете.

Римската щора трябва идеално да пасва на прозореца. За да не отрежете по малки размери ИЗГЛАДЕТЕ ДОБРЕ МАТЕРИЯТА  преди да направете нужната кройка.

16558

Щорите могат изцяло да скриват слънчевата светлина , за целта е нужно да се избере плат тип  black out (със специална обработка от вътрешната страна) . Или, напротив, почти изцяло да пропускат слънчевата светлина, но надеждно да ни скриват от  любопитни погледи – за целта е нужен полупрозрачен плат.

Монтиране на римски щори:

Има два варианта за монтиране на рисмки щори. Първо е необходимо да изберете вариант за монтиране на щорите и чак след това да правите кройки.16550

Първи вариант: щорите се монтират до рамката на прозореца към стената , така че да се намират плътно до самото стъкло. Този вариант на монтаж е подходящ за прозорци с големи первази.

16551

Втори вариант:щорите се монтират върху рамката на прозореца. Този вариант е подходящ, ако прозорците се отварят по  цялата си височина. Щората покрива изцяло стъклото без рамката на прозореца.

схема за разкрояване на римска щора

схема на щора

Необходими материали:• Подходящ плат за щора + подплата;

•велкро летна  (спрямо ширината на щората);

•дървени или метални шишове ( с дължина 3 см по-малко от  ширината на щората), 7-8 бр;

•Пластмасови пръстени чрез които ще преминава въжето за повдигане и сваляне на щората;

•Въже – 3 броя . Всяко със следните рамери – два пъти дължината на щората + 1 ширина на щората;

• дървена планка за окачване на щората и планка за тежест в края на щората.

•Куки и пирончета.

Изчакайте...