Шафран – засаждане и отглеждане

Шафранът се счита за една от най-скъпите подправки в света. Характерни за него са горчивият вкус и миризмата на йодоформ или сено. Шафранът се получава от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Самото растение се нарича също съкратено шафран .

Как да засадим шафран

За да получите здрави и красиви цветове е необходимо да подберете качествен материал за засаждане. Здравите луковици трябва да нямат следи от гниене или наранявания върху луковицата. Окраската на луковицата трябва да бъде равномерна,  без петна. Люспите трябва плътно да прилепват към тялото на луковицата. Дъното трябва да бъде цяло.

В зависимост от големината на луковицата и сорта на растението, може да получите един или няколко цвята. При благоприятни условия шафранът може да дава цвят няколко години. Растението се размножава бързо и образува ярки полянки. Постепенно големината на цветовете намалява, понеже растенията се увеличават на брой и почвата под тях се изтощава.

Как се засажда шафран

Много е важно да се избере правилно място за засаждане на шафран. Въпреки че при нормални условия шафранът расте в полусенчести места, най-едри цветове ще получите, ако засадите растението на добре осветено от слънцето място. Следете мястото да не задържа вода, за да не изгният луковиците. Шафранът издържа на суша, но не и на голяма влага. Затова внимавайте да не прекалите с честите поливания. Почвата трябва да пропуска въздух и да не задържа вода. Ако почвата е глинеста я смесете с  едрозърнест пясък и хумусна чимова пръст . Киселата почва се варосва. Нормалното Ph за развитие на растението е между 6 и 8 Ph. Преди засаждане почвата се наторява.

Цветята, които дават цвят на пролет се засаждат през септември или октомври на дълбочина около 5-10 сантиметра. Разстоянието между луковиците трябва да бъде около 10 см.

Как се отглежда шафран

Шафранът не е трудно растение за отглеждане. Зимно време може да издържи до температура  -18°С, но въпреки това  е желателно да го покриете с листа, торф или борови клони. Цъфтенето обикновено е през ранна пролет, когато почвата не се нуждае от допълнително поливане. Шафранът издържа на суша, но при недостатък на вода дава по-дребни цветове. За да получите пълноценно цъфтене е необходимо да поливате умерено, ако няма достатъчно влага в почвата.

Шафранът  трябва да се подхранва за да дава хубав цвят. Най-удачно почвата  да се подобрява с торф и компостна почва ( в съотношение около 10 кг на квадратен метър). Това се прави преди засаждане на шафрана.

В течение на един сезон е необходимо да се направят няколко подобрявания с минерали по схема.

Първо подхранване  с калий и фосфор се прави през ранна пролет  80-100 гр на 1 м2, в съотношение 2:1.

Второ подхранване се прави, когато растението формира бутони, 80-100 гр на 1 м2, в съотношение 1:1.

Трето подхранване се прави по време на цъфтене (35 гр на 1 м2).

Някои фермери считат, че луковиците трябва да се изкопават и съхраняват в мазе до следващото засаждане. По този начин се избират най-хубавите луковици и се предпазват от полските гризачи, които унищожават растенията.

Как да отгледаме шафран в домашни условия

Шафранът може да се отглежда и в домашни условия в саксия. Най-удачно е да се отглеждат холандски селекции, които цъфтят на пролет. В една саксия може да засадите няколко луковици от една и съща селекция, за да цъфтят по едно и също време.