Сладко от тиква и портокал

Необходими продукти:

  • Тиква – 1,5 кг (нарязана на парчета)
  • Портокали – 5 бр.
  • Захар- 1 кг
  • Вода – 100-125 мл

sladko ot tikva i portokal

Начин на приготвяне:

  1. Ще ни трябва добре узряла тиква с ярко-оранжева плътна мека част. Изчистваме тиквата от кората и нарязваме меката част на едри кубчета. Захарта се смесва с водата и се оставя на огън, докато кипне. В получения захарен сироп добавяме нарязаната тиква и оставяме да покипи, като не разбъркваме  сладкото, а с цялата тенджера я поклащаме за да се размеси. След това сместа се затваря с капак и се оставя да престои една нощ.
  2. Портокалите се обелват и нарязват на паренца. Парченцата трябва да са малко по-малки от тиквените. Кората на портокалите се накисва в хладка вода, която се сменя периодично няколко пъти. Сместа с тиквата се кипва и към нея се добавят нарязаните портокали. Отново оставяме сладкото да престои една нощ.
  3. На третият ден измиваме хубаво портокаловите корички и ги нарязваме на тънки ивички. Ивичките от портокал се добавят към сладкото и отново варим цялата смес, докато тиквените кубчета не станат прозрачни. Обикновено това отнема около 20 минути.
  4. Ако планирате сладкото да се съхранява по-дълго време, трябва да го разлеете в буркани още докато е горещо и после затваряме с капачки.