Как се приготвя сос Терияки

On февруари 25, 2017
Как се приготвя сос Терияки
3.8 (75%) 4 votes

“Терияки” е известен японски сос, който се приготвя основно от висококачествен  соев сос, оризово вино (мирина), или оризова ракия (саке) и захар. Сосът е идеален за месни, рибни ястия, морски продукти, както и за различни видове салати и печени зеленчуци. Приготвянето на Терияки е изключително лесно, освен това е ниско калоричен, помага за нормализирането на кръвното налягане, подобрява метаболизма и повишава апетита, затова е идеалният сос за хора спазващи хранителни режими и здравословен начин на живот.

Необходими продукти за сос Терияки:

  • 120 мл. соев сос;
  • 1 суп. л. мед;
  • 1 ч.л. царевично нишисте;
  • 1 ч. л. млян джинджифил (може да използвате и пресен);
  • 100 мл. мирин (в случай не нямате оризово вино може да използвате бяло сухо вино);
  • ¼ водна чаша нерафинирана кафява захар;
  • 2 ч. л. зехтин;
  • 1 ч. л. сух чесън (може да използвате и пресен).

Начин на приготвяне:

Времетраене на приготвяне: 5 минути

  1. Смесваме всички съставки в малка тенджера и поставя на слаб огън. Сместа  трябва да се затопли, без да кипне. Периодично разбъркваме и варим така около 5 минути.
  2. В случай че използвате пресен джинджифил и чесън е необходимо да ги нарежете много ситно преди варенето на соса. Тръстиковата кафява захар може да се замени с обикновена, ако нямате. Ако обичате по-пикантни ястия добавете и малко млян черен пипер към соса.
  3. По консистенция сосът трябва да прилича на гъст сироп, а на цвят да се получи тъмно кафяв.
  4. Съхранявайте готовият японски сос Терияки в хладилник за да запазите за по-дълго време вкусовите му качества.

1 коментар към “Как се приготвя сос Терияки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *