“ Сос Терияки “ е известен японски сос, който се приготвя основно от висококачествен соев сос, оризово вино (мирина), или оризова ракия (саке) и захар. Сосът е идеален за месни, рибни ястия, морски продукти, както и за различни видове салати и печени зеленчуци. Приготвянето на сос Терияки е изключително лесно, освен това е ниско калоричен, помага за нормализирането на кръвното налягане, подобрява метаболизма и повишава апетита, затова е идеалният сос за хора спазващи хранителни режими и здравословен начин на живот.
Необходими продукти за сос Терияки:
- 120 мл. соев сос;
- 1 суп. л. мед;
- 1 ч.л. царевично нишисте;
- 1 ч. л. млян джинджифил (може да използвате и пресен);
- 100 мл. мирин (в случай не нямате оризово вино може да използвате бяло сухо вино);
- ¼ водна чаша нерафинирана кафява захар;
- 2 ч. л. зехтин;
- 1 ч. л. сух чесън (може да използвате и пресен).
Начин на приготвяне:
Времетраене на приготвяне: 5 минути
- Смесваме всички съставки в малка тенджера и поставя на слаб огън. Сместа трябва да се затопли, без да кипне. Периодично разбъркваме и варим така около 5 минути.
- В случай че използвате пресен джинджифил и чесън е необходимо да ги нарежете много ситно преди варенето на соса. Тръстиковата кафява захар може да се замени с обикновена, ако нямате. Ако обичате по-пикантни ястия добавете и малко млян черен пипер към соса.
- По консистенция сосът трябва да прилича на гъст сироп, а на цвят да се получи тъмно кафяв.
- Съхранявайте готовият японски сос Терияки в хладилник за да запазите за по-дълго време вкусовите му качества.