Рецепта за течен шоколад

Домашен шоколад

Рецепта за домашно приготвен течен шоколад

Необходими продукти :

  • 2 чаши мляко;
  • 4 суп.л. брашно;
  • 2  яйца;
  • 2 чаши захар;
  • 3 суп. л. какао на прах;
  • 1 ч. л. масло;
  • 200 гр. фъстъци сурови.

Начин на приготвяне:

  1. Почистете фъстъците и ги изпечете в тефлонов тиган или във фурна. Изпечените фъстъци се смилат  на ситно с блендер или кафемелачка.
  2. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, така че ги пригответе предварително.С миксер разбийте яйцата и захарта до получаване на светла пяна.
  3. Постепенно докато бъркате яйцата и захарта, добавете брашно.
  4. Не прекъсвайте процеса на разбъркване и добавете какао.
  5. Добавете фъстъците и разбъркайте сместа.
  6. Добавете меко масло ( не разтопено) и още веднъж разбъркайте сместа.
  7. Добавете мляко и отново разбъркайте. Получената смес се слага в тенджера и се вари на слаб огън около 20 минути, като постоянно се разбърква за да не загори.
  8. Когато сместа се сгъсти изключете котлона и разпределете шоколада в бурканчета.
Рецета за домашен течен шоколад

Рецепта за домашно приготвен течен шоколад без яйца

Необходими продукти:

  • 4 чаши прясно мляко;
  • 4 чаши захар;
  • 6 суп.л. какао на прах;
  • 4 суп. л. брашно;
  • 100 гр. масло;
  • ½ ч.л. сол.

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера смесваме брашно, какао, захар и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
  2. Добавяме мляко и разбиваме с миксер.
  3. Сместа се вари на минимално слаб огън.
  4. Оставете сместа да кипне и след една или две минути изключете котлона. Не забравяйте постоянно да разбърквате сместа, за да не прегори.
  5. Охладете шоколада и добавете сол и меко масло (не разтопено). Разбъркате с миксер още веднъж.
  6. Разпределете сместа в бурканчета и поставете в хладилник.
сгущеное молоко

Рецепта за домашно приготвен течен шоколад с кондензирано мляко

Необходими продукти:

  • 1 консерва кондензирано мляко със захар;
  • 50 гр. масло;
  • 100 гр. шоколад ( най-добре да е натурален);
  • 50 мл мляко;
  • 200 гр. лешник.

Начин на приготвяне:

  1. Обелените лешници се изпичат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 5-7 минути.
  2. Изпеченият лешник се смила в блендер или кафемелачка.
  3. Шоколада се начупва на малки парченца и се слага в купа, след което се добавят маслото и млякото. Сместа се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна.
  4. Шоколадовата смес се изсипва с тенджера, добавя се кондензираното мляко и смлените лешници.
  5. Сместа се поставя на слаб огън и се загрява без да кипва.
  6. Готовият шоколад се разпределя в бурканчета и се съхранява в хладилник.