Необходими продукти :
- 2 чаши мляко;
- 4 суп.л. брашно;
- 2 яйца;
- 2 чаши захар;
- 3 суп. л. какао на прах;
- 1 ч. л. масло;
- 200 гр. фъстъци сурови.
Начин на приготвяне:
- Почистете фъстъците и ги изпечете в тефлонов тиган или във фурна. Изпечените фъстъци се смилат на ситно с блендер или кафемелачка.
- Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, така че ги пригответе предварително.С миксер разбийте яйцата и захарта до получаване на светла пяна.
- Постепенно докато бъркате яйцата и захарта, добавете брашно.
- Не прекъсвайте процеса на разбъркване и добавете какао.
- Добавете фъстъците и разбъркайте сместа.
- Добавете меко масло ( не разтопено) и още веднъж разбъркайте сместа.
- Добавете мляко и отново разбъркайте. Получената смес се слага в тенджера и се вари на слаб огън около 20 минути, като постоянно се разбърква за да не загори.
- Когато сместа се сгъсти изключете котлона и разпределете шоколада в бурканчета.
Необходими продукти:
- 4 чаши прясно мляко;
- 4 чаши захар;
- 6 суп.л. какао на прах;
- 4 суп. л. брашно;
- 100 гр. масло;
- ½ ч.л. сол.
Начин на приготвяне:
- В тенджера смесваме брашно, какао, захар и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
- Добавяме мляко и разбиваме с миксер.
- Сместа се вари на минимално слаб огън.
- Оставете сместа да кипне и след една или две минути изключете котлона. Не забравяйте постоянно да разбърквате сместа, за да не прегори.
- Охладете шоколада и добавете сол и меко масло (не разтопено). Разбъркате с миксер още веднъж.
- Разпределете сместа в бурканчета и поставете в хладилник.
Необходими продукти:
- 1 консерва кондензирано мляко със захар;
- 50 гр. масло;
- 100 гр. шоколад ( най-добре да е натурален);
- 50 мл мляко;
- 200 гр. лешник.
Начин на приготвяне:
- Обелените лешници се изпичат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 5-7 минути.
- Изпеченият лешник се смила в блендер или кафемелачка.
- Шоколада се начупва на малки парченца и се слага в купа, след което се добавят маслото и млякото. Сместа се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна.
- Шоколадовата смес се изсипва с тенджера, добавя се кондензираното мляко и смлените лешници.
- Сместа се поставя на слаб огън и се загрява без да кипва.
- Готовият шоколад се разпределя в бурканчета и се съхранява в хладилник.