Украса от китайско зеле

Тези хризантеми и розички са изрязани от китайско и червено зеле с помощта на много прости подръчни инструменти. Подобна украса ще направи празничната трапеза съвършено неповторима!

УКРАСА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ

1. Вземете еднo  средно голямо китайско зеле.
 2. Отрежете горната част.
3. Традиционната резба върху плодове и зеленчуци (карвинг) се прави с помощта на специални ножове, с разнообразни форми. Но те могат да бъдат заменени с подръчни материали, както в случая с капачка от консервена кутия, сгъната на две в средата. Трябва да работите обаче много внимателно за да не се порежете на острите ръбове.
4. Вземете капачката по такъв начин, както е показано на снимката. Първоначално капачката не трябва да влиза много на дълбоко. Колкото повече се доближавате до средата увеличавайте дълбочината на разреза.
5. Трябва да  спирате примерно на 2 см от края на листото. Изваждайки капачката  режете и съседното листо. Първоначално на едно място се поместват 3-5 листа.
6. Приповдигнете готовите листенца и внимателно отрежете с малки ножици останалите части на листото, в случай че сами не са се отделили в процес на работа.
7. Премахнете остатъците от листото.
8. Продължавайте да изпълнявате същите операции. Придържайте готовите листа . Избирайте най-външните листа. Листата ще стават все по-къси.
9. Изрязвайте листата, докато е възможно. Самата среда може да подрежете леко. Ще получите следния резултат, показан на снимката. Сега цветето трябва да бъде поставено в студена вода, още по-добре, ако е с лед. Подобни хризантеми се съхраняват успешно 2 дена.
10. Розичките може да направите от червено зеле. Ще са Ви нужни най-големите горни листа.
11. Отрежете края на листото.
12. Изрежете с ножица листенцата на цветето. От по-голямо листо ще получите повече листенца. В случай, че листата са малки, вземете две.
13. Отрежете края на по дебела краставичка и я издълбайте.
14. Изрежете с помощта на ножица,  зъбци по края.
15.Навийте зелевите листа  на руло и поставете в издълбаната краставичка., след което внимателно оформете листенцата на розичката.