Декупаж върху дървена чиния

Стига да имате малко търпение  при на салфетки и ще получите оригинална декорация за тази дървена чиния с диаметър 30 см.

1. Ще ни трябва лист хартия с рисунка на цветя на магнолия и няколко салфетки с изображение на същото цвете. Разрязваме прозрачен лист ацетатна хартия с формат А4 , като му придаваме вълнообразна форма по дължина. Това ще ни послужи в качество на шаблон при създаване на вълнообразно декоративно украшение.

2. Залепяме листа ацетатна хартия върху дървената чиния. Боядисваме с кафяв акрилна боя непокритата част от чинията и я оставяме да съхне около 2 часа. Нанасяме още един слой лак и оставяме чинията да съхне за 3 часа. Премахваме ацетатната хартия, както е показано на снимката. Уверяваме се, че декорът е нанесен с равен слой. При необходимост поправяме неравностите с помощта на акрилен лак.

3. Изрязваме магнолия от салфетка. След това изрязваме магнолия от лист хартия. Слагаме двата изрязани елемента един върху друг и ги разрязваме на две с вълнообразна ножица. Внимателно отделяме от салфетката двата бели слоя.

4. Нанасяме слой от лепило за декупаж на мястото, където ще бъде цветето. Слагаме цветето върху намазаното място и намазваме с лепил отгоре с помощта на четка. По същия начин залепяме цветето изрязано от хартия върху тази част на чинията, която е боядисана в кафяво. Следим вълните на изрязаните елементи да съвпадат с вълните на чинията. Оставяме чинията да съхне за 2 часа.

5. Нанасяме с плоска четка слой лепило за декупаж върху цялата повърхност на чинията. След изсъхване нанасяме още няколко слоя лепило, докато хартията изцяло бъде пропита от лепило. Оставяме да съхне за 3 часа.

Обработени по този начин дървени чинии може да се почистват с памучен тампон напоен с разтвор от вода и тоалетен сапун. В никакъв случай не търкайте повърхността на чинията!