Три избрани рецепти за домашна майонеза:
1.Рецепта на домашна майонеза от жълтъци
2. Рецепта на класическа домашна майонеза
3. Рецепта на домашна млечна майонеза
[button size=“slarge,small,mini“ color=“green“ url=“https://www.“ ] 1. Рецепта на домашна майонеза от жълтъци[/button]
Необходими продукти:
– 1 жълтък
– 1/2 ч.л. горчица
– щипка захар
– щипка сол
– 100 мл. зехтин (или слънчогледово олио)
– 1/2 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Обикновено домашната майонеза се приготвя с помощта на блендер или миксер, но за тази рецепта е най-удачно да използваме обикновена телена бъркалка за яйца и сосове.
Разбъркваме добре жълтъка, горчицата, солта и захарта. В получената хомогенна смес добавяме половината количество от зехтина (или олиото). Тайната на тази рецепта е, че не трябва да разбъркваме сместа прекалено бързо, но също така не и прекалено бавно. Когато сместа започне да залепва по бъркалката означава, че майонезата е готова. За да получим по-светъл цвят на майонезата се добавя малко лимонов сок (може да се замести с ябълков или винен оцет).
[button size=“large,small,mini“ color=“purple“ url=“https://www.“ ]2.Рецепта на класическа домашна майонеза[/button]
Необходими продукти:
– 1 яйце
– 150 мл слънчогледово олио
– 1/2 ч.л. горчица
– 1/2 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. захар
– 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Всички съставки се изсипват на едно място и се разбиват с пасатор или блендер до получаване на хомогенна смес.
[button size=“large,small,mini“ color=“blue“ url=“https://www.“ ]3.Рецепта на домашна млечна майонеза[/button]
Необходими продукти:
– 150 мл прясно мляко ( 3% масленост)
– 300 мл слънчогледово олио
– 2 или 3 ч.л. горчица
– 1 с.л. лимонов сок
– сол и захар на вкус (или по една – две щипки)
Начин на приготвяне:
Прясното мляко (със стайна температура) се разбива заедно със слънчогледовото олио в блендер до получаване на гъста хомогенна маса. В готовата смес се добавят горчицата, солта,захарта и лимоновият сок. Заедно всички съставки се рабиват в блендера още 5 секунди.
[alert]ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:[/alert]
* За да приготвите вкусна и гъста майонеза трябва да използвате пресни продукти със стайна температура.
* Ако искате да приготвите пикантна майонеза , заменете горчицата с горчица на прах.
* За да не горчи майонезата използвайте за приготвянето й олио и зехтин в съотношение 1:1 ( олиото придава леко горчив вкус ).
* Гъстотата на майонезата зависи от количеството олио. Ако сте получили прекалено гъста майонеза добавете малко количество вода със стайна температура и разбъркайте отново.
[alert style=“danger“]* Домашно приготвената майонеза може да се съхранява в хладилник не повече от 4 дена.[/alert]