Как да залепим фолио за мебели

On април 22, 2014
Как да залепим фолио за мебели
Гласувай за тази статия

Първо е необходимо да подготвим основата, която ще облепяме – тя трябва да бъде чиста, гладка и суха. Почистваме добре повърхността от мазни петна, следи от боя или лепило, ако има такива. Добре в повърхността да се грундира предварително.  Ако има много неравности или пукнатини е необходимо да се шпаклова или шлифова.

Обикновено върху всяка опаковка на фолио има инструкции за работа, които следва да се прочетат внимателно.  Не е препоръчително да се отделя цялото фолио наведнъж от хартията. Отлепят се първоначално
5-10 см, които се залепят върху повърхността. След това равномерно се изпъва фолиото и се залепя, като същевременно се разглажда облепените участъци от средата към края с помощта на кърпа. Внимаваме да не оставяме въздушни балончета при залепването. В случай че такива се появят с много тънка игла ги продупчваме и отново разглаждаме с кърпа.

kak se lepi folio

В случаите, когато фолиото се залепя върху стъкло или метал може да се използва стара военна хитрост. Повърхността се намокря леко с вода, след което фолиото се отделя изцяло от хартията и се залепя върху намокрената повърхност. Фолиото се намества, ако се е изкривило и започваме да разглаждаме отново с кърпа, като премахваме водата под фолиото.

 

Самозалепващото фолио не изисква особени грижи. Почиства  се с топла сапунена вода. В никакъв случай не използвайте препарати за почистване с абразивни частици, телени четки или миещи препарати съдържащи  разтворители.

1 коментар към “Как да залепим фолио за мебели”

  • Статията ви е доста полезна.Преди няколко дни закупих фолио, което ми се иска да залепя на една малка секция, така ще придобие нов вид, на мен ми е по евтино, но пък ще се обновя зялата статия.Проблема е, че има доста ъгли и не знам дали ще успея да го поставя правилно.Тук ни давате важи насоки, които се надявам, че ще ми влезнат в употреба. Има всякакви разцветки, признавам, че ми отне известно време докато реша кой тип да взема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *