Как се отглежда хортензия

Хортензия е любимото цвете на много цветари. Представлява многогодишен храст с много красиви едри сферични цветове. Цъфти ежегодно от средата на пролетта  до късна есен в различни цветове.

hortenzia-zasajdane

Засаждане и отглеждане на хортензия

За разлика от повечето растения, хортензията обича по-сенчести места. Силната пряка слънчева светлина забавя нейния растеж и съцветията остават с  по-малки размери.

Засаждането става на пролет, след като времето се е смекчило и няма вероятност растението да премръзне през нощта. Почвата  се подобрява с органични и минерални торове. Важно е да се прекопае мястото преди засаждане за да получим по-рохкава .

Инструкции за правилно засаждане:

  1. Изкопава се дупка не по-малка от половин метър. Ширината и дължината трябва да са приблизително 50 см, а дълбочината около 60 см.
  2. Във всяка дупка, приготвена за посаждането  се изсипва 1/3 кофа торф.
  3. Растението се засажда,  така че кореновата шия да бъде разположена на едно ниво с почвата.
  4. След засаждането им растенията се поливат обилно с вода – по възможност дъждовна. В края на май, началото на юни започва подхранването.

kolichkaХортензията обича много влагата и затова след поливане се препоръчва да се мулчира*. За мулчиране може да се използват дървесни стърготини или торф.

Поливане

За поливане е подходяща мека вода, а най-добре да е дъждовна. Ако поливате с вода третирана с хлор/ от чешма/ ,  първо я налейте в открит съд и я оставете да престои, докато хлорът  излети. Поливането става сутрин или вечер, когато няма силна слънчева светлина.

Подхранване

kolichkaХортензията се наторява два пъти месечно. Подходящи са торове  за азалии и рододендрони.

Трябва да се внимава с използването на азотни торове. При прехранване стеблото на растението отслабва и трудно оцелява в студените зимни месеци.

Зазимяване

Повечето сортове  хортензия не изискват зазимяване, все пак ако сте решили да предпазите растението от студените зимни дни, направете заслон от борови клонки, обърнати с игличките надолу  и сухи листа. Отгоре покрийте с  щайга или  голям  кашон.

Цвят на хортензията

Цветът на хортензията зависи от нивото на киселинност на почвата. Когато нивото на Ph е ниско, цветовете са сини. В неутрална почва цветовете са розови. Ако искате да промените цвета на вашата розова хортензия и тя да се обагри в синьо-добавете към водата за три поливания 1 непълна супена лъжица амоняк.

Размножаване

Хортензията се размножава чрез разделяне на храста и чрез вкореняване на стъблени резници. Резниците се взимат през лятото от върховете на леторастите, които не носят цвят. Отрязват се на 1 мм под междувъзлие и трябва да имат  3-4 напълно развити листа. Вкореняват се във влажен пясък или в смес от листовка и пясък. Резниците може да се подготвят и вкоренят и през януари-февруари. Тогава младите растения – особено за разсаждане в зелени площи в градини и паркове, се засаждат в саксии, отглеждат се през лятото в студена оранжерия или парник, презимуват там и на следващата пролет се засаждат на открито.

*Мулчът е слой от органичен материал, който се слага около стъблата на растенията. Благодарение на него почвата остава влажна през сухите летни дни; плевелите намаляват; почвената структура се подобрява, тъй като към нея се добавя хумус; растението получава малки количества храна; през зимата почвата се поддържа топла; предотвратява се нараняването на стъблата на дървета и храстите при използване на градинско оборудване; растенията имат по-богата коренова система, тъй като развиват допълнителни корени в мулча.