Техника за издухване на яйца

On март 25, 2014
Техника за издухване на яйца
5 (100%) 4 votes

Яйчните празни черупки често се използват, като великденска украса. Така наречените  “издухани яйца” могат да се запазят няколко години без да има опасност да се развалят. Техниката на издухване е изключително лесна и не отнема много време.

Инструкции:

1. Взимаме сурово яйце среден размер и го продупчваме в двата края. Първо продупчваме острия връх на яйцето, а после заобления. За продупчването може да се използва игла за шиене или инструмент за продупчване на яйца (продава се в специализираните магазини).

Следва да се разширят направените отвори. Това може да се направи със същата игла, която сме използвали при продупчването или с два пирона с дебелина 2мм и 4 мм . С по-тънкия пирон разширяваме отвора в горния край на яйцето, а с по-дебелия пирон разширяваме отвора в долната част, от където ще излеем жълтъка и белтъка на яйцето.

За да сме сигурни, че при продупчването черупката на яйцето няма да се напука може да използваме лепенка:

2. За да излеем по-лесно жълтъка и белтъка с помощта на изправен кламер, телче или клечка за зъби  разбъркваме през единия отвор внимателно без да повредим целостта на черупката.

3. Техники на издухване:

– Традиционния начин на издухване е с тънка сламка. Пъхаме сламката в тесния отвор и започваме да духаме. По този начин съдържанието на яйцето ще се излее през другия отвор.

– Друг начин е да използваме спринцовка

– Трети начин е да използваме специален инструмент за издухване на яйца (например, Blas-fix)

4. След като сме излели съдържанието на яйцето, следва да измием празната черупка с вода. За целта поставяме яйцето под тънка струя вода и го пълним до половината. Разклащаме водата в яйцето за да изчистим остатъците от жълтъка и белтъка, след която по позната ни вече техника изливаме водата от черупката. Повтаряме процедурата няколко пъти.

5. Изсушаване на черупката:

– най-бързият и лесен начин е да поставим издуханите яйца в микровълнова фурна на високи градуси за 15-30 секунди.

– черупките могат да се сушат и във фурна  при температура 150 С  около 10  минути.

– Яйцата се нареждат с големия отвор на долу и се оставят на проветриво място за 2-3 дена.

Готовите издухания яйца се боядисват или украсяват по наш избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *