Техника за издухване на яйца

Яйчните празни черупки често се използват, като великденска украса. Така наречените  „издухани яйца“ могат да се запазят няколко години без да има опасност да се развалят. Техниката на издухване е изключително лесна и не отнема много време.

Как се издухва яйце

Инструкции:

1. Взимаме сурово яйце среден размер и го продупчваме в двата края. Първо продупчваме острия връх на яйцето, а после заобления. За продупчването може да се използва игла за шиене или инструмент за продупчване на яйца (продава се в специализираните магазини).

Следва да се разширят направените отвори. Това може да се направи със същата игла, която сме използвали при продупчването или с два пирона с дебелина 2мм и 4 мм . С по-тънкия пирон разширяваме отвора в горния край на яйцето, а с по-дебелия пирон разширяваме отвора в долната част, от където ще излеем жълтъка и белтъка на яйцето.

За да сме сигурни, че при продупчването черупката на яйцето няма да се напука може да използваме лепенка:

2. За да излеем по-лесно жълтъка и белтъка с помощта на изправен кламер, телче или клечка за зъби  разбъркваме през единия отвор внимателно без да повредим целостта на черупката.

3. Техники на издухване:

– Традиционния начин на издухване е с тънка сламка. Пъхаме сламката в тесния отвор и започваме да духаме. По този начин съдържанието на яйцето ще се излее през другия отвор.

– Друг начин е да използваме спринцовка

– Трети начин е да използваме специален инструмент за издухване на яйца (например, Blas-fix)

4. След като сме излели съдържанието на яйцето, следва да измием празната черупка с вода. За целта поставяме яйцето под тънка струя вода и го пълним до половината. Разклащаме водата в яйцето за да изчистим остатъците от жълтъка и белтъка, след която по позната ни вече техника изливаме водата от черупката. Повтаряме процедурата няколко пъти.

5. Изсушаване на черупката:

– най-бързият и лесен начин е да поставим издуханите яйца в микровълнова фурна на високи градуси за 15-30 секунди.

– черупките могат да се сушат и във фурна  при температура 150 С  около 10  минути.

– Яйцата се нареждат с големия отвор на долу и се оставят на проветриво място за 2-3 дена.

Готовите издухания яйца се боядисват или украсяват по наш избор.