Как да премахнем неприятната миризма в хладилника

Хладилникът е неразделна част от кухненското оборудване. Не рядко обаче се случва да се появят и неприятни миризми, които могат да развалят не само апетита, но и продуктите вътре.

За да възвърнем свежестта и белотата на хладилника е необходимо да предприемем някои мерки.

Инструкции:

[alert style=”info”]Намерете причината за неприятната миризма. Лошата миризма в хладилника може да има няколко причини, всяка от които изисква различни действия по отстраняването й.[/alert]

Ако миризмата идва от нов хладилник е необходимо просто да го измием с подходящ препарат, подсушим и оставим врата отворена за около 2 часа. Причина за лошата миризма може да бъде и смесването на миризмите на отделните отворени продукти ( например лук, риба, кисело зеле и т.н.) За да избегнем това е необходимо да опаковаме продуктите със стреч фолио или да поставим продуктите в контейнерчета за храна с капаци. Неприятна миризма ще се появи и от развален продукт. В този случай е необходимо да извадим разваления продукт от хладилника и мястото на което е бил поставен да бъде измито и подсушено. Ако и след това миризмата не изчезне, трябва цялостно да се измие хладилника и да се изчисти отвора за изтичане на водата.

losha mirizma v hladilnik

Как  се мие хладилник

Избършете отвътре хладилника с кърпа потопена в разтвор от вода и оцет (в съотношение 1:1) или с вода и сода бикарбонат (  1 суп.лъжица сода на 1 литър вода)

Избършете гумената част на вратата и отвора за изтичане на вода. Подсушете хладилника и оставете за няколко часа вратата отворена.

 Профилактика

За да не се появяват неприятни миризми използвайте специални средства. Това могат да бъдат специални абсорбери на миризми ( купуват се в магазини за домашни потреби или за техника)  или народни средства:

–          Няколко зърна от кафе поставени в чинийка

–          Контейнерче със сода бикарбонат

–          Активен въглен на прах

Полезни съвети:

* съблюдавайте правилната дозировка на миещите препарати. При предозиране рискувате да увредите хладилника и Вашето здраве

* при миене на хладилник с оцет използвайте гумени ръкавици, за да избегнете раздразнение на кожата

* цялостно миене на хладилник и почистване на отвора за изтичане на водата трябва да се извършва  най-малко  веднъж годишно