За варенето на яйца трябва първо да знаем няколко прости правила:
1) Никога не варете яйца, които току що сте извадили от хладилника. Студени яйца, които се поставят в гореща вода има голяма вероятност да се напукат.
2) Използвайте таймер за Ваше улеснение
3) Никога не варете яйцата прекалено дълго. Ако прекалите с времето жълтъците ще потъмнеят, а белтъка ще заприлича на гума.
4) Ако варите пресни яйца (до 4 дена), ги варете с три минути по-дълго от обичайното време.
5) Използвайте малка тенджера при варене – когато има прекалено много свободно място в тенджерата , яйцата могат да се ударят едно в друго по време на кипене и да се напукат.
6) Никога не варете яйцата на силен огън.
Време за варене:
– за рохки яйца от 3 до 5 минути след завиране на водата
– за твърдо сварени яйца от 8 до 10 минути след завиране на водата
Какво още трябва да знаем:
– При варене, водата в тенджерата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.
– Във водата за варене се добавя 1 ч.л. сол докато е още студена. Може и да се добави супена лъжица оцет, за да се боядисат по-хубаво яйцата (в случай, че варите яйца за Великден).
– Пресните яйца (до 5 дена) се белят по-трудно.
– Не се препоръчва консумирането на рохки яйца от деца, бременни жени, възрастни хора или възстановяващи се след сериозни заболявания.