Как се прави декупаж в стил Шаби шик

Благодарим на Теодора Ставрева за споделената статия!

Стилът Шаби шик провокира не само със своята популярност, но и с романтичните и женствени нотки, които пробужда. Това ни вдъхнови да ви покажем как декорирахме нашата кутия за салфетки с техниката  декупаж в стил Шаби шик като за целта използвахме материали от нашата марка Smile Arty.

 

За нашата творба са ни необходими следните материали:

1. Кутия за салфетки (но може и за бижута) от работилницата на Смайл Арти.

2. Универсален грунд за грундиране.

3. Бяла и и кафява акрилна боя.

4. Паста за релеф.

5. Декупажно лепило.

6. Салфетка.

7. Шаблон .

8. Лак – на водна основа сатениран.

9. Четки, шпатула, гъбичка, парафинова свещ, шкурка.

Най-напред разглобяваме кутията и подготвяме основата за работа. С четка нанасяме универсален грунд, който улеснява прилепването на боите към повърхността от MDF, както и залепването на мотива. Изчакваме добре да изсъхне.
Избираме от шаблона мотивите, които искаме да разположим върху стените на кутийката. Тези отвори, които не желаем да проявяваме като релеф, покриваме с хартиено тиксо. Поставяме шаблона върху повърхността. Поради гладката си и фина структура шаблоните с марка Смайл Арти прилепват много плътно и най-често не се налага закрепване с тиксо или лепило.
С помощта на шпатула нанасяме върху отворите на шаблона релефна паста и заглаждаме. Внимателно повдигаме края на шаблона и го отстраняваме. Използваме шпатулата, за да оберем, доколкото е възможно, полепналата върху него паста и веднага го измиваме под течаща вода, както и шпатулата. Същата операция повтаряме и върху съседната страна на кутийката. След като тези две стани изсъхнат и можем да поставим кутийката изправена върху тях, създаваме релеф и върху останалите две страни.

Релефната паста на Смайл Арти е фина и съхне бързо, но имайте предвид, че колкото по-дебел е слоят, толкова по-бавно ще изсъхне. След пълното изсъхване на създадения релеф (не само по повърхността), с помощта на средно зърнеста шкурка заглаждаме ръбчетата му и изравняваме дебелината му по всички стени. С твърда четка зачистваме осатналите между релефа частички от изтърканата паста.

С мека четка боядисваме релефните стени на кутийката в тъмно кафяво, както и ръбовете на капака на кутийката. Оставяме да изсъхне.

 

С домакинска парафинова свещ натъркваме хубаво релефа и кафявите ръбове на капака. След това с твърда четка почистваме остатъците от парафина в основата на релефа.

Боядисваме в бяло цялата кутийка 2-3 пъти, докато цветът се уплътни добре. Ползваме мека четка или гъбичка, за да не остават големи следи от мазане. Преди всеки следващ слой оставяме боята хубаво да изсъхне. Ако ползваме сешоар, трябва да е с хладка струя, тъй като силната гореща струя може да предизвика напукване на прясно намазания слой, особено, ако е по-плътен.

 

След като боята е добре изсъхнала (около час след последното боядисване) с по-едра шкурка, но без много силен натиск остъргваме бялата боя от релефа на местата, където сме натъркали парафин. Същата операция вече сме направили и по ръбчетата на капака.

Най-красивото място върху нашата кутийка е капачето и розите върху него – залепената салфетка. След като сме протрили ръбчетата на капака, можем да преминем към залепване. Най-напред с остра ножичка изрязваме мотива. По-добре е това да стане с накъсване, тъй като по този начин изтъняваме краищата и ръбчетата на салфетката няма да личат силно. След това отделяме долните два пласта на салфетката и разполагаме най-горния върху мястото, където искаме той да бъде залепен. Приглаждаме и с мека синтетична четка, широка около 5/8 нанасяме декупажно лепило върху мотива. Движим четката хоризонтално и се стараем да усещаме лек натиск върху повърхността. След като сме залепили мотива, с помощта на мокра кърпичка притискаме навсякъде и изваждаме останалия въздух под салфетката.

Кутийката ни вече заприлича на това, което си представяхме. Но тя все още не е завършена! Лакирането е една от най-същетвените части от нашата работа, защото тя защитава труда ни и постигнатия ефект за дълго време. Затова задължително нанасяме няколко слоя лак на водна основа, в случая за предпочитане без силен блясък, за да пасва на стила Шаби шик. Ако при залепването на салфетката са се получили гънки, можем да ги отстраним с помощта на фина шкурка между слоевете лакиране.
Надяваме се нашата идея да ви е харесала и ви желаем приятни творчески занимания!