Как се приготвя сос Бешамел

Сос Бешамел – тънкости в приготвянето

Сосът Бешамел е един от петте основни класически соса във френската кухня. Използва се както самостоятелно, така и като базова съставка в приготвянето на ред други сосове и ястия. Въпреки че на пръв поглед изглежда лесен, има няколко тънкости при приготвянето му, които трябва да знаем за да получим идеалния сос Бешамел.

 

Как се прави сос Бешамел

Необходими продукти за сос бешамел :

– 50 гр. масло

– 50 гр.  брашно

– 500 мл. мляко

– сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне :

В касерола разтапяме масло и добавяме брашно. Запържваме брашното в течение на 2-3 минути, като постоянно разбъркваме до получаване на златист цвят. Сваляме сместа от огъня и с тънка струя наливаме млякото и разбъркваме с шпатула. Добавяме сол и черен пипер и варим на слаб огън около 30-40 минути, като постоянно разбъркваме соса.

Тънкости в приготвянето на соса :

1. За да приготвим идеалния сос Бешамел е необходимо да варим соса не повече от 5-7 минути или не по-малко 40- 60 минути. Дългото варене е класическият вариант на приготвяне, а краткото варене е съвременният вариант.

Доказано е че при варене на повече от 10 минути сосът Бешамел придобива неприятен вкус на сурово тесто. При краткото варене около 5-7 минути този вкус все още не се е появил, а при дългото варене той изчезва. Затова е много важно да прецените точно колко време ще варите соса Бешамел.

2. За да приготвим гладък сос Бешамел без бучки трябва да знаем как точно да смесим млякото със брашното и маслото. Сместа от брашното и маслото трябва да са с противоположна температура. Ако едната смес  е гореща,  то другата трябва да бъде охладена. Най-удачно е да добавяме охладено мляко  към горещото масло и брашно.

3. С каква консистенция да прог0твим соса Бешамел зависи от съотношението на съставките.

– за класически сос – ( равни количества брашно и масло х 10 мляко  ) например, 10 гр. брашно, 10 гр, масло и 100 мл. мляко

– за рядък сос – 70 гр. брашно, 70 гр. масло, 1 л. мляко

– за гъст сос  ( използва се за суфлета) – 150 гр. брашно, 150 гр. 1 л. мляко

4. Ако все пак при приготвянето на соса се получават бучки, прецедете соса през сито или го разбийте с блендер.

5. Ако получите прекалено рядък сос Бешамел трябва да варите по дългата процедура на бавен огън около 40 минути.

6. Ако получите прекалено гъст сос Бешамел, добавете мляко разбъркайте и затоплете на бавен огън.