Как се прави компрес за гърло

Компрес за гърло – болката в гърлото може да се излекува с помощта на загряващи компреси, които бързо помагат да се премахне възпалението и болезненото усещане при преглъщане. Компресите могат да се направят, както от народни средства, така и от аптечни препарати, които имат обезболяващо и противовъзпалително действие.

Компрес за гърло1. Спиртен компрес за болно гърло

Спиртният компрес има силно загряващо действие и поради тази причина не се прилага при висока температура. За да направите спиртен компрес ще са ви необходими спиртна напитка (ракия или водка) , мед и сок от алое.

Смесете 3 суп. л. ракия или водка+суп. л. сок от алое + 2 суп.л. мед и разбъркайте добре. Вземете марля и я потопете в сместа, след което наложете на гърлото. Повийте гърлото с топъл шал и оставете компреса да подейства за около 3-4 часа. В случай, че усетите парене или раздразнение на кожата, свалете веднага компреса и изплакнете с топла вода.

[su_box title=“ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:“ box_color=“#3c3882″]Компресите с ракия или спирт намаляват болката в гърлото. В крайна сметка такива компреси добре сгряват, но етиловият спирт може да предизвика раздразнение по нежната детска кожа. Не ги правете на деца под 4 години. А за по-големите деца разреждайте ракията или спирта с вода и смесвайте с растително или камфорово масло. Върху компреса увивайте първо восъчна хартия, след това памук и накрая шал. [/su_box]

2. Маслен компрес за болно гърло

На водна баня загрейте малко олио или зехтин. Потопете в загретия зехтин марля или памучна кърпичка и наложете върху болното гърло. Завийте гърлото с топъл шал. Този компрес е ефективен при остър и хроничен бронхит. Избягвайте да слагате компреса, ако имате висока температура. 

3.Компрес с димексид  за болно гърло

Децата често страдат от настинка. Един от спътниците им е кашлица. Тя доставя на децата дискомфорт, защото е толкова важно да помогнем на момчетата да се справят с проблема. В аптеките са представени различни лекарства. Един от тях е Димексид. Това средство за защита се използва външно. Той е способен да проникне в кожата и да има противовъзпалителен ефект. Но първо трябва да разберете особеностите на употребата на лекарството.

Съгласно инструкциите, продуктът не може да се използва за деца под 12 години. Но много от тях твърдят, че лекарството се използва за по-младите възрастови групи, като лекарството има едно добро представяне. Защото, ако ние говорим за детето, тогава ще трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако детето ви може да направи компрес с Dimexidum.

Във всеки случай трябва да помните предпазните мерки при работа с лекарството. Важно е да запомните някои неща:

  • ако случайно погълнете дори малка доза разтвор, може да има нарушение на храносмилателния тракт, повръщане;
  • лекарството подобрява токсичните ефекти на други лекарства;
  • поради неправилна доза може да предизвика изгаряния;
  • има вероятност от алергии, защото първо трябва да проведете тест;
  • Можете да направите процедурата само при нормална телесна температура (до 37 ° С), тъй като използването на лекарството при повишени стойности ще увеличи възпалението.

За да избегнете опасни последици, трябва точно да знаете как да разредете Димексид . На 1 част от лекарството се нуждаете от 3 части вода. Лекарят може да определи различно съотношение (1: 4 или дори 1: 5), струва си да го слушате. Решението трябва да е топло. Марлята трябва да се сгъне на 5 слоя и да се потапя в получената течност, да се постави на гърдите на пациента (да се избегне сърцето). Отгоре е необходимо да се покрие със салфетка, за да се предотврати разпространението на разтвора. Следващият слой ще бъде полиетилен. Всичко това трябва да бъде фиксирано, например, с превръзка. Можете също да покриете с вълнен шал или шал. След 40 минути детето трябва да бъде избърсвано с кърпа. Процедурата трябва да се извърши преди лягане.

4. Меден компрес за болно гърло

Медът притежава мощна биологична активност и използван под формата на компрес, може да допринесе за премахване на секретите и вредните отлагания в дихателните пътища, придружени със силна кашлица. Компрес на основата на мед е чудесен домашен лек, който елиминира кашлицата буквално за една нощ, както при деца, така и при възрастни.

Предупреждения и мерки за безопасност при използване на компреси с мед:

Методите на лечение, включващи употреба на мед може да се прилагат при деца над 1 година!
Детето не трябва да има проблеми с кожата или кожни наранявания в областта.
За да се уверите, че детето няма алергия към мед и пчелни продукти, нанесете малко количество мед в областта на сгъвката на лактите или вътрешната страна на ръката. Ако на мястото се появи зачервяване или подуване, не използвайте мед и пчелни продукти за компреси.
Не се препоръчва поставянето на компрес с мед, ако температурата на детето е по-висока от 37 градуса.
Внимавайте да не поставяте компреса върху областта на сърцето!

Ако симптомите продължат повече от 3 дни, не се самолекувайте, а направете консултация с личния си лекар, за да избегнете усложнения от заболяването.